Jako obvykle jsem experimentovala s novou moukou. Koupila jsem mouku z černé rýže. Ona je vlastně taková tmavě fialová. Nejdříve jsem si nebyla jistá, co z toho bude, ale chléb je dobrý, jen ta barva je taková nějaká "jedovatá". Jak už jsem zde několikrát zmínila, pokud testuji novou mouku, vždy připravím chléb jen z jednoho hrnku, aby škody v případě neúspěchu nebyly tak velké.
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou (bílou) hladkou, bramborovou vlákninu, pohankovou, cizrnovou a samozřejmě mouku z černé rýže. Pokud používáte bezlepkovou směs, tak ji samozřejmě můžete použít a přidáte třeba 2 lžíce "černé".
2 lžíce lněného semínka zlatého, 2 lžíce lněného semínka hnědého a 2 lžíce chia semínek (ty pomeleme)
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžička soli
1 lžička Xantanu
1/4 hrnku různých semínek (dýňové, lněné - hnědé a také zlaté, slunečnicové, sezam, chia)
voda asi 1 hrnek
POSTUP:
Umeleme si lněného semínko a chia. Já používám mlýnek na kávu, jde to velmi snadno, ale můžete použít jiný mlýnek nebo koupit vše již namleté.
Smícháme všechny suché přísady.
Dáme do mísy robota, přidáme vlažnou vodu (postupně) a necháme těsto robotem zpracovat. Stačí 5 minut. Nebo můžeme zpracovat ručně.
V míse robota těsto necháme, přikryjeme potravinovou fólií a necháme asi 30 kynout. Zvětší asi 2x svůj objem.
Poté těsto na pomoučeném vále popřekládáme, neděláme z toho žádnou vědu, následně uděláme kouli a dáme do, ideálně, pomoučené (dá se použít také škrob) ošatky a pod utěrkou, necháme kynout. Trvá to asi 30 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments