• Dagmar Matějková

BEZLEPKOVÝ CHLÉB s černou rýží

Jako obvykle jsem experimentovala s novou moukou. Koupila jsem mouku z černé rýže. Ona je vlastně taková tmavě fialová. Nejdříve jsem si nebyla jistá, co z toho bude, ale chléb je dobrý, jen ta barva je taková nějaká "jedovatá". Jak už jsem zde několikrát zmínila, pokud testuji novou mouku, vždy připravím chléb jen z jednoho hrnku, aby škody v případě neúspěchu nebyly tak velké.


  • Velmi snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa




SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou (bílou) hladkou, bramborovou vlákninu, pohankovou, cizrnovou a samozřejmě mouku z černé rýže. Pokud používáte bezlepkovou směs, tak ji samozřejmě můžete použít a přidáte třeba 2 lžíce "černé".

  • 2 lžíce lněného semínka zlatého, 2 lžíce lněného semínka hnědého a 2 lžíce chia semínek (ty pomeleme)

  • 1 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička Xantanu

  • 1/4 hrnku různých semínek (dýňové, lněné - hnědé a také zlaté, slunečnicové, sezam, chia)

  • voda asi 1 hrnek





POSTUP:

  • Umeleme si lněného semínko a chia. Já používám mlýnek na kávu, jde to velmi snadno, ale můžete použít jiný mlýnek nebo koupit vše již namleté.

  • Smícháme všechny suché přísady.

  • Dáme do mísy robota, přidáme vlažnou vodu (postupně) a necháme těsto robotem zpracovat. Stačí 5 minut. Nebo můžeme zpracovat ručně.

  • V míse robota těsto necháme, přikryjeme potravinovou fólií a necháme asi 30 kynout. Zvětší asi 2x svůj objem.

  • Poté těsto na pomoučeném vále popřekládáme, neděláme z toho žádnou vědu, následně uděláme kouli a dáme do, ideálně, pomoučené (dá se použít také škrob) ošatky a pod utěrkou, necháme kynout. Trvá to asi 30 minut.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.


Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný chléb upéct a to krok za krokem.




#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #celiakarna #celiakarnacz #bezmasa #provegetariany #bezvajec #bezlaktozy #bezlepkovychleb

Recent Posts

See All