• Dagmar Matějková

TOASTOVÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Tak se tedy přiznám. Vyšel až na druhý pokus. První letěl do koše. Vypadal, že je dokonale propečen, ale nebyl. Dnes už to vyšlo. Má nádherně křupavou kůrku a uvnitř je báječně měkký a vláčný. Téměř by člověk nepoznal, že je to bezlepek. Smíchala jsem si svoji vlastní moučnou směs, kdo preferuje koupenou směs, může použít.


  • Snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku a bez masa




SUROVINY:


  • 1 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky (smíchala jsem rýžovou, čočkovou, pohankovou, kukuřičnou mouku a kukuřičný škrob) v nějakém poměru, jak mi to pod ruku padlo:-)

  • 1 lžíce psyllia

  • 1 balení sušeného droždí

  • 1 lžička soli

  • 2 lžíce bílého jogurtu

  • cca. 1 hrnek vody

  • 2 lžíce olivového oleje





POSTUP:


  • Připravíme si formu na toastový chléb. Já mám silikonovou.

  • Sušené droždí si rozpustíme ve vlažné vodě.

  • Suché přísady si promícháme a dáme do robotu.

  • Přidáme mokré přísady a necháme robot nebo naše ruce pracovat. Asi tak 5 minut.

  • Těsto jsem nechala cca. 20 minut odpočinou. Pak jsem ho ještě jednou, tentokrát vařečkou prohnětla.

  • Poté jsem ho dala do formy a nechala nakynout.

  • Troubu jsem si předehřála na 220 °C a dala jsem do ní také nádobku s vodou.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Mě peče trouba nějak pomalu, někdo bode mít hotovo dříve.




Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.



📽 Zde se můžete podívat také na nějaké moje videa o pečení chleba. Je tam jak postup na pečení kváskového chleba, tak snadného s droždím.





#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #celiakarna #celiakarnacz #bezmasa #provegetariany #bezlepkovychleb #toustovychleb

Recent Posts

See All