• Dagmar Matějková

TOASTOVÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Updated: Aug 5

Tak se tedy přiznám. Vyšel až na druhý pokus. První letěl do koše. Vypadal, že je dokonale propečen, ale nebyl. Dnes už to vyšlo. Má nádherně křupavou kůrku a uvnitř je báječně měkký a vláčný. Téměř by člověk nepoznal, že je to bezlepek. Smíchala jsem si svoji vlastní moučnou směs, kdo preferuje koupenou směs, může použít.


  • Snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku a bez masa




SUROVINY:


  • 1 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky (smíchala jsem rýžovou, čočkovou, pohankovou, kukuřičnou mouku a kukuřičný škrob) v nějakém poměru, jak mi to pod ruku padlo:-)

  • 1 lžíce psyllia

  • 1 balení sušeného droždí

  • 1 lžička soli

  • 2 lžíce bílého jogurtu

  • cca. 1 hrnek vody

  • 2 lžíce olivového oleje





POSTUP:


  • Připravíme si formu na toastový chléb. Já mám silikonovou.

  • Sušené droždí si rozpustíme ve vlažné vodě.

  • Suché přísady si promícháme a dáme do robotu.

  • Přidáme mokré přísady a necháme robot nebo naše ruce pracovat. Asi tak 5 minut.

  • Těsto jsem nechala cca. 20 minut odpočinou. Pak jsem ho ještě jednou, tentokrát vařečkou prohnětla.

  • Poté jsem ho dala do formy a nechala nakynout.

  • Troubu jsem si předehřála na 220 °C a dala jsem do ní také nádobku s vodou.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Mě peče trouba nějak pomalu, někdo bude mít hotovo dříve.




Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.



📽 Zde se můžete podívat také na nějaké moje videa o pečení chleba. Je tam jak postup na pečení kváskového chleba, tak snadného s droždím.





#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #celiakarna #celiakarnacz #bezmasa #provegetariany #bezlepkovychleb #toustovychleb

108 views0 comments

Recent Posts

See All