Bezlepkové semínkové ROHLÍKY
- Dagmar Matějková
- před 7 hodinami
- Minut čtení: 2
Bezlepkové semínkové rohlíky jsem pekla z vlastního bezlepkového mixu. Quinou a bezlepkový oves jsem si namlela, prosnou, pohankovou a tapiokovou mouku jsem měla kupovanou. Vypozorovala jsem, že Quinoa dodá bezlepkovému pečivu příjemnou oříškovou chuť a společně v této kombinaci bezlepkové mouky je velmi lahodná.
Nedělala jsem gel z psylia předem, pracujeme tedy - suché a mokré přísady, nic nepřevalujeme a nekomplikuje. Recept je vhodný i pro začátečníky v pečení z jednodruhové bezlepkové mouky. Ano, variace může být pro někoho exotická, ale asi se nic nestane, pokud si namícháte vlastní mix, pokud už máte nějakou tu zkušenost nebo použijete svoji oblíbenou bezlepkovou směs.

Doma jsem měla zbytek voňavého BIO tvarohu, tak jsem ho tam přidala. Semínka jsem zvolila slunečnicová a zlatý i hnědý len. Rohlíky jsem obalila v plátcích mandlí a zbytku semínek.
Výsledek? Jsou famózní i po 3 dnech. Pečivo, které nesmíme v den pečení, dávám rozpéct. Pokud nemám čas, dám na pár sekund do mikrovlnky.

Snadné, příprava do 15 minut plus kynutí a pečení cca. 30 minut
Bez lepku, vajec a bez masa

SUROVINY na bezlepkové rohlíky:
1/2 hrnku tapiokové mouky
1/2 hrnek prosné (jahelné) mouky použila jsem mouku z hnědého prosa
1/2 hrnku ovesné mouky
1/2 hrnku pohankové mouky
1/2 hrnku quinoové mouky
1 hrnek semínek použila jsem na 1/3 lněné zlaté a hnědé a slunečnicové
1 lžička soli (Himalájská nebo mořská)
1 balení sušeného droždí
1 lžíce psylia
1/2 hrnku tvarohu (tučný)
cca. 1 a 1/2 hrnku vody - vodu přiléváme postupně
1 lžička třtinového cukru nebo medu
1 lžička octu (na neutralizaci chuti a vůně droždí)
semínka na obalení (mandle a zbylá semínka)

Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkové rohlíky:
Smíchejte všechny suché přísady a postupně zapracujte tvaroh a tekutinu.
Pokud pracujete v robotu, nechejte cca. 5 minut těsto propracovat.
Následně těsto přikryjte utěrkou a nechejte asi 45 minut kynout.
Poté rozdělte na 8 dílů, vyválejte rohlíky nebo jiné tvary, obalte v semínkách a nechejte odpočívat např. pod potravinářskou folií nebo utěrkou asi 10 minut, než se vám rozehřeje trouba.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 25 - 30 minut.
Po upečení necháme vystydnout.

17.3.2025 vyšla moje druhá bezlepková kuchařka DELIKÁTNĚ A ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Koupit si ji můžete buď v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz nebo u většiny knihkupců v České republice a na Slovensku.

Moji anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Commenti