Bezlepkový CHLÉB kmínový - edice 3 hrnky
- Dagmar Matějková

- 14. 9.
- Minut čtení: 2
Snadný, vláčný a voňavý bezlepkový chléb
Tento bezlepkový chléb je můj klasický chléb "3 hrnky". Tento je variací na úklid xy otevřených pytlíků s bezlepkovou moukou, které se potřebujete zbavit.
Moje zkušenost je, že čím více druhů bezlepkové mouky mám a čím méně cokoliv řeším, tím je chleba lepší.
Vždycky si říkám, že pečení chleba je s námi (dle různých pramenů) 10.000 - 15.000 let.
Když si představím, jak se tehdejší hospodyňky "jistě stresovaly" tím, kolik gramů mouky a vody tam mají dát, kolikrát chleba přeloží atd., je dnešní honba za dokonalostí a přesností v tomto kontextu legrační.

Tak tedy - navážím, neodměřuji (přesně), prostě vidím a cítím jestli je potřeba ještě přidat tekutinu - těsto připomíná kámen, když už jsme v tom neolitu:-) nebo kdy jsem to naopak přehnala s vodou. Všechno je otázka cviku. Pokud budete péct jako já, někdy i několikrát týdně, tak už to prostě budete mít v oku.

I přesto vám níže, samozřejmě velmi ráda, věnuji svůj recept.
Tip: Fantazii se meze nekladou, klidně si vyzkoušejte svůj mix. Tento bezlepkový chléb mně připomíná Šumavu, tedy pokud se na tu chuť ještě správně pamatuji.
Snadné, příprava do 15 minut plus kynutí a pečení, dohromady asi 1,5 hodiny
Bez lepku, laktózy, vajec a masa

SUROVINY na bezlepkový chléb:
1 hrnek rýžové mouky světlé, tapiokové mouky a rýžové mouky celozrnné
1 hrnek směsi světlé od Hammermeuhle
1 hrnek pohankové mouky
1 lžička soli (Himalájská nebo mořská)
1 balení sušeného droždí
1 lžíce psylia
1 lžička xantanu
cca. 2 hrnky vody - vodu přiléváme postupně
1 lžička třtinového cukru nebo medu
1 lžička drceného kmínu

Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkový chléb:
Připravte si gel z psylia. Tz. psylium dáte, asi do 1/2 hrnku vody a mícháte. Vytvoří se vám do pár sekund gel.
Smíchejte všechny suché přísady a postupně zapracujte gel z psylia a vodu.
Pokud pracujete v robotu, nechejte cca. 5 minut těsto propracovat. Těsto není ani tvrdé jeho kámen, ale ani tekoucí. Musí mít konzistenci něco jako třeba plastelína, pokud si na ni pamatujeme:-).
Následně těsto přikryjte utěrkou a nechejte asi 45 minut kynout. Já těsto nechám kynout v míse robota asi 30 minut a potom přendám do ošatky a nechám dokynout.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 1 hodinu. Já peču v litinovém hrnci s pokličkou a tu jsem nesundala celé pečení.
Po upečení necháme vystydnout.

17.3.2025 vyšla moje druhá bezlepková kuchařka DELIKÁTNĚ A ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Koupit si ji můžete buď v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz nebo u většiny knihkupců v České republice a na Slovensku.








Jedním z důvodů, proč se hráči stále vracejí do online kasin, je rozmanitost nabídky. Každý týden přibývají nové tituly od předních vývojářů. Někdy se jedná o inovativní automaty s Zahraničné online kasína https://www.aketatrychceme.sk/ unikátními funkcemi, jindy o moderní verze tradičních her. Neustálé rozšiřování portfolia znamená, že se hráči nikdy nenudí a vždy mají možnost objevovat nové zážitky.