top of page

Bezlepkový CHLÉB kmínový - edice 3 hrnky

  • Obrázek autora: Dagmar Matějková
    Dagmar Matějková
  • 14. 9.
  • Minut čtení: 2

Snadný, vláčný a voňavý bezlepkový chléb


Tento bezlepkový chléb je můj klasický chléb "3 hrnky". Tento je variací na úklid xy otevřených pytlíků s bezlepkovou moukou, které se potřebujete zbavit.


Moje zkušenost je, že čím více druhů bezlepkové mouky mám a čím méně cokoliv řeším, tím je chleba lepší.

Vždycky si říkám, že pečení chleba je s námi (dle různých pramenů) 10.000 - 15.000 let.


Když si představím, jak se tehdejší hospodyňky "jistě stresovaly" tím, kolik gramů mouky a vody tam mají dát, kolikrát chleba přeloží atd., je dnešní honba za dokonalostí a přesností v tomto kontextu legrační.


Bezlepkový CHLÉB kmínový - edice 3 hrnky

Tak tedy - navážím, neodměřuji (přesně), prostě vidím a cítím jestli je potřeba ještě přidat tekutinu - těsto připomíná kámen, když už jsme v tom neolitu:-) nebo kdy jsem to naopak přehnala s vodou. Všechno je otázka cviku. Pokud budete péct jako já, někdy i několikrát týdně, tak už to prostě budete mít v oku.


Bezlepkový CHLÉB kmínový - edice 3 hrnky

I přesto vám níže, samozřejmě velmi ráda, věnuji svůj recept.


Tip: Fantazii se meze nekladou, klidně si vyzkoušejte svůj mix. Tento bezlepkový chléb mně připomíná Šumavu, tedy pokud se na tu chuť ještě správně pamatuji.


  • Snadné, příprava do 15 minut plus kynutí a pečení, dohromady asi 1,5 hodiny

  • Bez lepku, laktózy, vajec a masa


Bezlepkový CHLÉB kmínový - edice 3 hrnky

SUROVINY na bezlepkový chléb:


Bezlepkový CHLÉB kmínový - edice 3 hrnky
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


POSTUP přípravy na bezlepkový chléb:

  • Připravte si gel z psylia. Tz. psylium dáte, asi do 1/2 hrnku vody a mícháte. Vytvoří se vám do pár sekund gel.

  • Smíchejte všechny suché přísady a postupně zapracujte gel z psylia a vodu.

  • Pokud pracujete v robotu, nechejte cca. 5 minut těsto propracovat. Těsto není ani tvrdé jeho kámen, ale ani tekoucí. Musí mít konzistenci něco jako třeba plastelína, pokud si na ni pamatujeme:-).



  • Následně těsto přikryjte utěrkou a nechejte asi 45 minut kynout. Já těsto nechám kynout v míse robota asi 30 minut a potom přendám do ošatky a nechám dokynout.

  • Pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 1 hodinu. Já peču v litinovém hrnci s pokličkou a tu jsem nesundala celé pečení.

  • Po upečení necháme vystydnout.


Bezlepkový CHLÉB kmínový - edice 3 hrnky
17.3.2025 vyšla moje druhá bezlepková kuchařka DELIKÁTNĚ A ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Koupit si ji můžete buď v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz nebo u většiny knihkupců v České republice a na Slovensku.

Delikátně a zdravě bez lepku, Dagmar Matějková


1 komentář


Martin Scorseze
Martin Scorseze
(26. 9.)

Jedním z důvodů, proč se hráči stále vracejí do online kasin, je rozmanitost nabídky. Každý týden přibývají nové tituly od předních vývojářů. Někdy se jedná o inovativní automaty s Zahraničné online kasína https://www.aketatrychceme.sk/ unikátními funkcemi, jindy o moderní verze tradičních her. Neustálé rozšiřování portfolia znamená, že se hráči nikdy nenudí a vždy mají možnost objevovat nové zážitky.

To se mi líbí

© 2020-2025 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Matricaria Chamomilla s.r.o.

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, Jednatelka společnosti

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, DIČ: CZ 023 62 597 (plátce DPH) 

Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze   

Kontaktní e-mail: info@celiakarna.cz    

  • YouTube
  • Spotify
  • Celiakarna
  • Celiakarna.cz
bottom of page