Bezlepkový CHLÉB z jednodruhovek
- Dagmar Matějková
- 31. 5.
- Minut čtení: 2
Snadný, zdravý a chuťově vyladěný
Hledáte recept na bezlepkový chléb, který je jednoduchý, zdravý a opravdu chutný?
Pak jste na správném místě!
Tento chléb z jednodruhových mouk zvládne i úplný začátečník a výsledek vás nadchne – krásně vypadá, dlouho vydrží, je vláčný a výborně chutná.
Proč právě bezlepkových chléb z jednodruhovek?
Na rozdíl od hotových směsí přesně víte, co v těstě máte. Můžete si tak chléb přizpůsobit podle svých potřeb, snáze se vyhnete alergenům a navíc získáte výživnější výsledek.
Zkrátka – poctivý domácí chléb bez lepku, který dává smysl. Tak pojďme na to! 🥖✨
Snadné, příprava do 15 minut plus kynutí a pečení, dohromady asi 1,5 hodiny
Bez lepku a masa
SUROVINY na bezlepkový chléb:
1 hrnek rýžové mouky světlá
1/2 hrnku tapiokové mouky
1/4 hrnek prosné (jahelné) mouky použila jsem mouku z hnědého prosa
1/4 hrnku pohankové mouky
1 lžíce zlatého lněného semínka
1 vejce
1/4 hrnku mléka
1 lžička soli (Himalájská nebo mořská)
1 balení sušeného droždí
1 lžíce psylia
1 lžička xantanu
cca. 1 hrnek vody - vodu přiléváme postupně
1 lžička třtinového cukru nebo medu
1 lžička octu (na neutralizaci chuti a vůně droždí)
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkový chléb:
Připravte si gel z psylia. Tz. psylium dáte, asi do 1/2 hrnku vody a mícháte. Vytvoří se vám do pár sekund gel.
Smíchejte všechny suché přísady a postupně zapracujte gel z psylia, mléko, vejce a vodu.
Pokud pracujete v robotu, nechejte cca. 5 minut těsto propracovat. Těsto není ani tvrdé jeho kámen, ale ani tekoucí. Musí mít konzistenci něco jako třeba plastelína, pokud si na ni pamatujeme:-).
Následně těsto přikryjte utěrkou a nechejte asi 45 minut kynout. Já těsto nechám kynout v míse robota asi 30 minut a potom přendám do ošatky a nechám dokynout.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C asi 1 hodinu. Já peču v litinovém hrnci s pokličkou a tu jsem nesundala celé pečení.
To bílé, co na chlebu vidíte, je tapioka. Dávám do ošatky, aby se mi chléb nepřichytnul.
Po upečení necháme vystydnout.
17.3.2025 vyšla moje druhá bezlepková kuchařka DELIKÁTNĚ A ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Koupit si ji můžete buď v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz nebo u většiny knihkupců v České republice a na Slovensku.
Comments