Bezlepková PIZZA celozrnná
- Dagmar Matějková

- 14. 1.
- Minut čtení: 2
Kdo peče a vaří bezlepkově, velmi dobře ví, že bezlepková pizza se obvykle nedá jíst. V restauracích ji raději ani nenabízí, pokud ano - a pizzař s bezlepkem nemá zkušenost, je to kulantně řečeno rozpačité. Tím samozřejmě netvrdím, že neexistují výjimky.
A domácí výtvory jsou často na hony vzdáleny tomu, co si mnozí z nás pamatují z minulosti.
Tato bezlepková pizza je z jednodruhových bezlepkových mouk a je senzační. Měkká, ale na okrajích křupavá, tenká a vláčná. Co více si přát. Dokonce nezůstaly ani okraje, jen prázdné talíře.

Jako obvykle základ a chuť je v kvalitních surovinách. My jsme použili prémiovou šunku a italský salám, olivy a domácí omáčku z pečených rajčat a česneku.
Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.
A v případě, že bydlíte v Praze, tak se zastavte v našem bezlepkovém obchodě v Holešovicích na adrese: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7.
Otevřeno máme PO-PÁ: 10.00 - 15.00. Preferujeme platbu kartou.
Snadné. Příprava 10 minut + kynutí asi hodina a pečení cca. 10 minut.
Bez lepku

Suroviny na přípravu bezlepkové pizzy:
3/4 hrnku prosné mouky
1 hrnek tapiokové mouky nebo škrobu
1/2 hrnku teffové mouky
2 lžičky psylia (já jsem použila mleté)
1 lžička cukru
1 lžička soli
asi 1 1/4 hrnku vlažné filtrované vody
1 balení droždí (sušené)
1 lžička octa
2 lžíce olivového oleje
dále si připravíme např. šunku, salám, olivy, rajčatové sugo, sýry, rajčata, vejce, smetanu atd. prostě to, co máme na pizze rádi

Postup přípravy bezlepkové pizzy:
Připravíme si suché přísady.
Z psylia a vody si uděláme gel, který přidáme k suchým přísadám do mísy robota.
Na střední rychlost necháme těsto pomalu zpracovat robotem, dle potřeby přidáme vodu, pokud je těsto příliš tuhé. Nezapomeneme do těsta přidat ocet a olivový olej.
Těsto hněteme asi 5 minut.
Jakmile máme hotovo, necháme těsto na teplém místě asi 45 minut vykynout. Čas je orientační.
Troubu si rozehřejeme na 250 °C a na plech s pečícím papírem připravíme korpus pizzy. Jde to dobře, pokud máme ruce potřené olivovým olejem.
Následně těsto potřeme např. sugem - já jsme použila pastu z pečených rajčat a česneku, dále přidáme šunku, olivy, italský pikantní salám, rajčátka a mozzarellu. Nebo to, co máme rádi.
Pizzu pečeme asi 10 minut.
Okamžitě podáváme.

Dobrou chuť přeji!
Už jste navštívili náš nový bezlepkový obchod v Praze?

Adresa: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7 - Holešovice, Tramvaj: Veletržní palác, Metro: Vltavská
Po - Pá: 10.00 - 15.00
Preferujeme platbu kartou.
Virtuální prohlídka
A pokud se chcete po obchodě virtuálně projít a dozvědět se nějaké informace o bezlepku nebo třeba o tom, co to je kvalita Demeter, podívejte se na podcast bezlepkářek, které obchod navštívily a natočily asi 30 minutové video. Najdete níže nebo třeba na instagramu @bezlepkarky_podcast.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.







Nikdy som si nemyslel, že ma niečo tak jednoduché dokáže tak pohltiť. Spočiatku som sa len zo zvedavosti rozhodol vyskúšať niečo nové, kde sa spája napätie, rýchle rozhodovanie a štipka šťastia. Prvé pokusy boli rozpačité, no rýchlo som pochopil, že kľúčom je nenechať sa uniesť emóciami a užívať si samotný proces. Postupne som si vytvoril svoj vlastný rytmus a našiel spôsob, ako sa do toho sveta ponoriť s rozvahou aj zábavou zároveň. Hľadal som priestor, ktorý by mi poskytol férové prostredie a kvalitné možnosti, až som objavil oficiálna stránka Eurogold casino slowo.sk. Tam som konečne našiel miesto, kde môžem prežiť autentické herné chvíle, bez zbytočného stresu a s pocitom istoty, že všetko funguje tak, ako má. Dnes to pre mňa…