Bezlepkové BULKY a rybí Burger
- Dagmar Matějková
- před 35 minutami
- Minut čtení: 2
Z jedno-druhovek
Měli jsme chuť na rybí Burger, tak to přece nebudeme dělat z kupovaných bezlepkových bulek.
Měla jsem ještě v lednici zbylé bílky z přípravy bezlepkového Tiramisu, samozřejmě jsem je také použila.

Bezlepkové bulky se povedly znamenitě. Tentokrát jsme použila čerstvé droždí a kynuly opravdu moc pěkně. Jsou vláčné, chutné a skvěle doplnily rybu s remuládou a zeleninou.
Kdo nemá rád rybu, udělá si klasiku nebo použije třeba Halloumi, lilek nebo třeba veg-Burger.
Snadné, příprava do 15 minut plus kynutí a pečení, dohromady asi 1,5 hodiny + příprava ryby a zeleniny
Bez lepku
SUROVINY na bezlepkové bulky:
1 a 1/2 hrnku tapiokové mouky
1/2 hrnku prosné (jahelné) mouky použila jsem mouku z hnědého prosa
1/2 hrnku pohankové mouky
1 vejce a 2 bílky (pokud nemáte bílky dejte 1 celé vejce)
1 hrnek mléka
1 lžička soli (Himalájská nebo mořská)
1/2 balení čerstvého droždí
1 lžíce psylia
1 lžička xantanu
1 lžička třtinového cukru nebo medu
1 lžička octu (na neutralizaci chuti a vůně droždí)

SUROVINY na naplnění bezlepkového Burgeru:
Tmavá treska nebo jiná ryba, kterou máte rádi - porce dle počtu strávníků
1 zakysaná smetana
1 červená cibule
hrst salátu (na porci)
kyselé okurky - podle velikosti, např. 3 větší
dijonská hořčice dle chuti
sůl a pepř
olej nebo přepuštěné máslo na opečení ryby
citrónová šťáva
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkové bulky a Burger:
Začneme bulkami. Připravíme si kvásek. Tz. do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme sladidlo a asi lžíci mouky.
Mezitím si připravíme suché přísady, vše dáme do kuchyňského robota a jakmile je kvásek hotov, poznáme to tak, že mléko ožilo a nabobtnalo, kvásek přidáme k suchým přísadám. Začneme zpracovávat těsto a postupně přidáme vejce, trvá to asi 10 minut.
Pokud by těsto bylo příliš tuhé, přidáme tekutinu - mléko nebo vodu.
Těsto necháme kynout na teplém místě pod utěrkou.
Využijeme čas a připravíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, salát natrháme a samozřejmě si připravíme remuládu.
Je to snadné. Metličkou prošleháme zakysanou smetanu s hořčicí, osolíme, opepříme a přidáme najemno nakrájené okurky.
Po vykynutí těsta vytvarujeme kuličky, které dáme na pečící papír a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C, až nám zezlátnou.
Při pečení si připravíme rybu. Rybu stačí osolit, opepřit a osmažit na oleji nebo přepuštěném másle. Nakonec zastříkneme citronovou šťávu.
Jakmile máme upečeno, housky necháme vychladnout a naplníme. Nejdříve je potřeme remuládou, poté můžeme vrstvit dle chuti.
A nyní si vychutnáme domácí bezlepkové Burgery.

17.3.2025 vyšla moje druhá bezlepková kuchařka DELIKÁTNĚ A ZDRAVĚ BEZ LEPKU. Koupit si ji můžete buď v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz nebo u většiny knihkupců v České republice a na Slovensku.
Comments