Bezlepkový MALAJSIJSKÝ RENDANG

Aktualizováno: 2. 11.

Asijská kuchyně je pro bezlepkáře hotovým rájem na zemi. Pšeničná mouka se používá sporadicky a pokrmy jsou voňavé a plné chuti.


Ano, já vím. Pro ty, kdo jsou milovníci vepřo-knedlo-zelo to bude něco jiného a možná jim to nebude chutnat, nicméně lidem, kteří si oblíbili všechna ta vietnamská, thajská nebo indická bistra nebo milují tzv. Street Food, tento recept udělá jistě radost.


Rendang není složitý na přípravu, ani na suroviny není nikterak náročný. Postupy vaření "Asie" jsou samozřejmě jiné, než v našich krajích, ale žádné zádrhele nečekejte, je to vlastně snadné. Základem ovšem budou kvalitní suroviny, hlavně si dobře vyberte hovězí maso, které je pro výslednou chuť stěžejní.


Rendang chutná nejlépe druhý nebo i další den a já jsem dala část také zamrazit. Kdo nemá rád pálivé, tak může omezit chilli papričky nebo si uvaří něco jiného:-).


  • Velmi snadné, příprava 20 minut. vaření podle kvality masa 2 hodiny i více

  • Bez lepku, vajec a laktózy

  • Pozor - není vhodné pro ty kdo nemají rádi ostrá jídla a u dětí asi také opatrně



SUROVINY na 4 porce:

  • 1 kg kvalitního zadního hovězího masa

  • 2 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 5 červených chilli papriček

  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru

  • 2 hrnky kokosového mléka

  • 1 lžíce ghí (přepuštěné máslo nebo můžete použít olej, ale ne olivový)

  • 1 lžíce mletého koriandru

  • 1 lžíce mletého římského kmínu

  • 1 lžička mleté kurkumy

  • 1 lžička mleté skořice

  • špetka mletého hřebíčku

  • špetka chilli koření

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce hnědého cukru

  • 1 lžíce tamarindové pasty koupíte ve vietnamské večerce nebo na internetu

  • sůl a pepř

  • čerstvý koriandr na ozdobu



Recept na Bezlepkový Malajsijský Rendang od celiakarna.cz


POSTUP:

  • Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme.

  • Citronovou šťávu, tamarind a cukr dáme do misky a promícháme. Dáme stranou.

  • Cibuli, česnek, zázvor a chilli papričky rozmixujeme s 1/2 hrnkem kokosového mléka na kaši.

  • Rozpustíme si ghí a zprudka opečeme maso. Maso vyndáme na talíř a na výpeku osmažíme krátce koření - trvá to chviličku, koření se rozvoní.

  • Následně vrátíme maso do hrnce, přidáme rozmixovanou kaši, prohřejeme a nakonec vše zalijeme kokosovým mlékem.

  • Maso dusíme do měkka. Může to trvat docela dlouho, pokud koupíme nějaký horší kousek. Jakmile je maso měkké, přidáme tamarind s citronem a cukrem. Necháme prohřát a můžeme podávat.

  • Dozdobíme koriandrem a podáváme s bílou rýží.


Recept na Bezlepkový Malajsijský Rendang od celiakarna.cz

Dobrou chuť přeji!


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.


136 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše