top of page

Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB s konopím

Aktualizováno: 6. 11. 2022

Konopnou mouku jsem koupila náhodou, ani jsem nevěděla, že něco takového existuje. Je hodně zelená a voní, samozřejmě po konopí. Konopnou mouku je dobré přidat do mixu bezlepkových muk. Samotná je samozřejmě velmi výrazná a aromatická a ještě byste mohli, případně, začít létat. Takže opatrně!

  • Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin

  • Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa

KVÁSEK:

  • Rýžová mouka

  • Voda

PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.

  • Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.

  • Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.

Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB s konopím

VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer

  • 1 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


Na spařená semínka si připravíme:

  • 3/4 hrnku různých semínek

Vše dáme do keramické nebo skleněné mísy, spaříme horkou vodou, asi 1 cm nad semínka. Vodu tam necháme. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme 1–2 hodiny stát nebo přes noc.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné a ovesné bezlepkové mouky.

  • 1 lžíce konopné mouky

  • 2 lžičky soli

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce kmínu

  • 1 lžíce psyllia, necháme nabobtnat ve vodě

  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.

Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB s konopím

A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme se spařenými semínky.

  • Následně přidáme vodu, psyllium, mouku, kterou jsem smíchali s kořením a olej. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.


52 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page