• Dagmar Matějková

BEZLEPKOVÝ CHLÉB s vločkami

Tento chléb je ve stylu Německého Schwarzbrot, tedy černý chleba. Původně jsem chtěla použít teffovou mouku, ale bohužel jsem ji nemohla sehnat. Vločky jsou samozřejmě bezlepkové. Je snadný a velmi výživný.


  • Velmi snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa



SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky a vloček. Použila jsem rýžovou hladkou, tapiokovou, bramborovou vlákninu, quinnovou, pohankovou mouku a ovesné vločky. Vloček jsem dala cca. 1/4 hrnku a zbytek jsem doplnila moukou. Pokud používáte bezlepkovou směs, tak ji samozřejmě můžete použít.

  • Asi 4 lžíce lněného semínka zlatého a 4 lžíce lněného semínka hnědého

  • 1 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička Xantanu

  • 1 hrnek různých semínek (dýňové, lněné - hnědé a také zlaté, slunečnicové, sezam, chia)

  • voda asi 1 hrnek






POSTUP:

  • Umeleme si lněného semínko. Já používám mlýnek na kávu, jde to velmi snadno, ale můžete použít jiný mlýnek nebo koupit vše již namleté.

  • V hrnku vlažné vody si rozpustíme droždí.

  • Smícháme všechny suché přísady.

  • Vše necháme zpracovat v mixeru, stačí 5 minut. Nebo můžeme zpracovat ručně.

  • Necháme kynout asi 1 hodinu. Ideálně v ošatce a pod utěrkou.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.





Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný chléb upéct a to krok za krokem.




#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #celiakarna #celiakarnacz #bezmasa #provegetariany #bezvajec #bezlaktozy #bezlepkovychleb

Recent Posts

See All