Tento chléb je ve stylu Německého Schwarzbrot, tedy černý chleba. Původně jsem chtěla použít teffovou mouku, ale bohužel jsem ji nemohla sehnat. Vločky jsou samozřejmě bezlepkové. Je snadný a velmi výživný.
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky a vloček. Použila jsem rýžovou hladkou, tapiokovou, bramborovou vlákninu, quinnovou, pohankovou mouku a ovesné vločky. Vloček jsem dala cca. 1/4 hrnku a zbytek jsem doplnila moukou. Pokud používáte bezlepkovou směs, tak ji samozřejmě můžete použít.
Asi 4 lžíce lněného semínka zlatého a 4 lžíce lněného semínka hnědého
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžička soli
1 lžička Xantanu
1 hrnek různých semínek (dýňové, lněné - hnědé a také zlaté, slunečnicové, sezam, chia)
voda asi 1 hrnek
POSTUP:
Umeleme si lněného semínko. Já používám mlýnek na kávu, jde to velmi snadno, ale můžete použít jiný mlýnek nebo koupit vše již namleté.
V hrnku vlažné vody si rozpustíme droždí.
Smícháme všechny suché přísady.
Vše necháme zpracovat v mixeru, stačí 5 minut. Nebo můžeme zpracovat ručně.
Necháme kynout asi 1 hodinu. Ideálně v ošatce a pod utěrkou.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
コメント