• Dagmar Matějková

BEZLEPKOVÉ BAGETY A HOUSKY

Tyto jednoduché bagety nebo housky jsou rychle připravené a opravdu nás velmi, a to pozitivně, překvapily chutí a křupavostí. V tomto případě si domnívám, že člověk neznalý bezlepkového pečiva ani nepozná, že je - to ono - právě bez lepku. Příprava je snadná a budu jistě zkoušet další varianty. Tyto housky mně připomínají chutí tzv. chlebové housky. Opět bez vážení, potřebujeme hrnek a lžíci/lžičku.

  • Snadné, doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny.

  • Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa

Suroviny:

  • 1 balení sušeného bezlepkového droždí

  • 1/2 hrnku pohankové mouky

  • 3/4 hrnku rýžové mouky

  • 2 lžíce bramborové vlákniny

  • 2 lžíce bramborového škrobu

  • 2 lžíce lněné mouky nebo pomletého lněného semínka

  • 1 lžíce chia semínek

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička xantanu

  • 1 lžíce octa

  • voda vlažná, podle nasákavosti mouky




Postup přípravy:

  • Suché přísady smícháme a dáme do robotu nebo do mísy. Postupně přidáváme vodu, podle nasákavosti těsta. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani tekuté.

  • Necháme kynout asi 40 minut.

  • Vytvarujeme koule nebo bagetky, popř. obojí. Obalíme moukou. Necháme odpočinou asi 10 minut.

  • Pečeme asi 30 minut při 180 °C (podle velikosti housek nebo baget).

  • Necháme vychladnout na mřížce.

#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #bezvajec #bezlaktozy #pecivobezlepku

72 views0 comments

Recent Posts

See All