top of page

APULIE aneb cesty za jídlem

Aktualizováno: 13. 6. 2023

Miluji Itálii. Nejen z důvodu, že moje babička byla poloviční Italka. Mimochodem ta druhá polovina byla Rakouská.

Ale hlavně proto, že Italové si umí užívat života. Mají nádhernou zemi, kde se dá v zimě skvěle lyžovat a v létě si můžeme užívat moře. Skvělé jídlo, víno a káva jsou naprostou samozřejmostí.

Dnes se s vámi podělím o cestování na jihu Itálie v oblasti, které se nazývá Apulie.



Kde to je

Apulie leží na jihu Itálie, pro představu, v podpatku boty.


Jak se tam dostanu

Z Prahy pohodlně letadlem, s Ryanair to trvá 1 h 55 m, ale zahlédli jsme také autobus z Brna.



Co navštívit

Naše cesta začala na letišti v Bari, kde jsme si vyzvedli v půjčovně auto. Můžete rezervovat předem, jen si dejte pozor na placení, Italové vyžadují v půjčovnách kreditní karty, ne debetní. S tím se ostatně setkáte i jinde.


Po zdárném vyzvednutí auta, jsme první 2 dny zůstali v Bari. Je to město asi se 300.000 obyvateli. Bari má poklidnou atmosféru, má městské pláže, dáte si zde výbornou kávu. A to doslova na každém rohu.


Jídlo je také v pořádku, ale upřímně, také žádný kulinární zázrak se nekonal. Vše je čerstvé, zelenina ukázková, lidé jsou nesmírně milí a přátelští.


Naše cesta pokračovala dále do městečka Mattinata, tam jsme si našli opravdu krásný hotel, Hotel Residence II Porto, který můžeme vřele doručit.


Hotel má nádherný výhled na moře a je zde také výtečná restaurace specializovaná, jak jinak, na ryby a plody moře. Obě fotografie jsem fotila z hotelu.



Z Mattinaty jsme se následně vydali do města Trani a to se mi asi líbilo nejvíce. Jedná se o nádherně zachovalé přístavní město s velmi příjemnou přímořskou atmosférou. Je zde dokonce jedna Michellinská restaurace, která se nachází v přístavu, jistě Vám ji doporučí v hotelu.



Co stojí za ochutnání

Ryby, budou čerstvé a jednoduše připravené. Uvidíte místní rybáře, jak je v přístavu prodávají.

Dále olivový olej a nakládané olivy. Tato oblast má miliony olivovníků, jsou všude a olej je zde vynikající.



Víno je zde také skvělé a pokud se vydáte do klasických obchodů a nebudete nakupovat na letišti, nakoupíte velmi kvalitní vína i za příznivé ceny. V restauracích doporučujeme, si nechat poradit, personál vínům rozumí!


Káva je zde také fenomenální a je úplně jedno, kde si ji dáte.

No a samozřejmě Burrata, ta je zde dokonalá. S místními rajčaty, které chutnají božsky, máte o dokonalý předkrm postaráno.


V Praze stejně kvalitní Burratu můžete zakoupit v obchodech #Mozzarellart, které najdete na Smíchově nebo u Náměstí bratří Synků. Není se čemu divit, protože majitel, který tyto obchody provozuje a také zde Burratu a další sýry vyrábí, pochází původně z Bari.

A jak jsem se již zmínila. Italové jsou velmi příjemní a totéž zažijete v těchto obchodech.


Naše doporučení

Apulii doporučujeme pro cestovatele, kteří hledají klid a žádné davy turistů. Apulie ještě není na masovou turistiku připravena a je to asi dobře. Infrastruktura není nejmodernější, místní lidé neumí žádný jazyk a ani je vlastně nenapadne, že turista si Menu v Italštině nepřečte.


Nicméně, místní obyvatelé jsou nesmírně pohostinní a budou se snažit se s vámi domluvit, ryby vám v restauracích budou nosit ukazovat, vezmou vás do kuchyně apod.


V Apulii také nehledejte široké, písečné pláže. Pláže jsou zde oblázkové, až kamenité. Nezapomeňte si přibalit boty do vody nebo si je můžete, asi za 10 Euro koupit.


Co rozhodně můžeme doporučit je, půjčit si na den nebo půl loď a plavit se po pobřeží. Jedná se malé motorové plavidlo, školení trvá asi 5 min. a můžete vyrazit. Stojí to na ½ dne asi 120 Euro, plus benzín. My jsme si půjčili loď v Mattinate, Mazzone je název půjčovny, jsou na Facebooku. Pro nás to byl nezapomenutelný zážitek a asi nejhezčí část dovolené.

Na videu, výše není loď, kterou si půjčíte. Jedná se o daleko menší plavidlo:-).



Déle si dovolím doporučit půjčit si kola. My jsme měli štěstí v Trani, tam nám je zdarma půjčili v hotelu. Zrovna zde je vybudovaná příjemná, nenáročná cyklo stezka a město si užijete plnými doušky.



Co si dovolím nedoporučit, je půjčit si velké auto. My jsme tu chybu udělali a zažívali jsme v úzkých uličkách měst a vesnic docela krušné chvíle. Ideální je Smart nebo Fiat 500. Italové vědí, proč tato auta používají.


A na závěr shrnutí pro bezlepkáře

V Itálii, obecně, se bez problémů a bez lepku, můžeme stravovat velmi zdravě a chutně. Jsou na "bezlepkáře" připraveni. Mají bezlepkové těstoviny a snaží se lidem vyjít vstříc.


Především v hotelu není žádný problém mít bezlepkové potraviny. Na recepci doporučím zmínit, že máte alergii.

Z mé zkušenosti plyne, že se potom personál mohl "roztrhat", jen abych byla spokojená. Chodili mi ukazovat etikety a byli velmi pyšní na to, že také pro osoby, které mají nějaký zdravotní problém, mohou něco udělat.


Tak až budeme zase moci cestovat, tento článek píši v období Corony, tak zvažte, jestli cesta do Bari a okolí se hodí i pro vás.


A pokud budete potřebovat se zásobit něčím bezlepkovým, koukněte na náš eshop.celiakarna.cz


Z cest za bezlepkovým jídlem vás zdraví,

Dagmar


385 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page