top of page

Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Aktualizováno: 15. 7. 2023

Jednu ze zastávek za poznáním, jídlem a krásami Evropy, kterou jsme podnikli asi před 3 lety, bylo východní Španělské pobřeží. Původní plán byl, že poletíme do Barcelony a tam už zůstaneme.


Upřímně, ještě, že jsme to neudělali. Z Barcelony jsem nadšená úplně nebyla. Tedy vyrazili jsme z Prahy do Barcelony, na letišti jsme si půjčili auto a po pobřeží jsme jeli, s několika zastávkami, až do Valencie. A tento náš výlet se vám pokusím popsat níže.



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Salou - promenáda


Kde to je


Ve Španělsku a bavíme se o východním pobřeží a jak jsem již napsala vyrazili jsme z Barcelony a jeli jsme po pobřeží, až do Valencie. Naší první zastávkou bylo Salou, dále jsme se zastavili v Peñíscola, poté už následuje Valencie a nakonec jsme zůstali v Barceloně.



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Salou, Moře krásné, čisté a s pozvolným vstupem do vody.



Jak se tam dostanu


Z Prahy pohodlně letadlem, my jsme přistáli v Barceloně a jeli dolů po pobřeží, ale samozřejmě je možné, jet opačným směrem.



Co jsme navštívili


Naše první zastavení - Salou


V Salou jsme neměli žádné velké plány, chtěli jsme si lehnout k moři, lenošit a dobře se najíst. A to se povedlo. Samozřejmě ve Španělsku a u vody jsme si užívali ryby, saláty a skvělé ovoce. Vše bez lepku a v prvotřídní kvalitě.


V Salou sice nic moc k vidění není, pro ty, kdo vyhledávají památky to nebude dobrá volba, ale pro lidi, kteří si chtějí užít moře a nevyhledávají davy turistů, je to ideální řešení. Pláže jsou zde čisté, moře teplé a s velmi pozvolným vstupem do moře. Vhodné pro rodiny s dětmi.


Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Salou - večerní procházka po pláži, zpět do Hotelu (Blaumar Hotel).


Večer městečko ožije, Španělé rádi sedí venku a mají k tomu báječné klima a ještě lepší jídlo. Mimochodem v této oblasti byli převážně Španělé, kteří sem jezdí na víkend nebo na dovolenou. Moc zahraničních turistů jsme tady nepotkali.


Ceny jsou zde rozumné. Hotel Blaumar, který jsme si vybrali byl naprosto v pořádku, čistý a příjemný a kousek od pláže.


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

Naše druhé zastavení - Peñíscola

Opět městečko, o kterém jsem před tím, než jsme tam zavítali, nikdy neslyšela. Ale je opravdu krásné. Je zde nádherné staré město, které můžeme vidět na fotografii níže. Tuto fotografii jsem fotila z hotelu (Hotel Peñíscola Palace).


Hotel byl OK, ale abych pravdu řekla asi to nebyla žádná velká sláva, vůbec si ho totiž nevybavuji...



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Peñíscola

Pláže opět bez chyby, všude jsou sprchy a hlavně tady nebyli žádní turisté, takže jsme tam často byli sami. Jídlo stejné jako v Salou, spousta ryb, zeleniny a ovoce. Olivy a olivový olej samozřejmě dokonalé.



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Pláž Peñíscola, pohodička:-), nikde, nikdo a to podotýkám, že jsme tam byli v prvním týdnu ve červenci.

A tady se ještě můžeme pokochat pohledem ze Starého města, kde je spousta restaurací a malých krámků. Jsou tam malebné uličky a nádherný výhled na moře.


Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Peñíscola, pohled ze Starého města.

Naše další zastavení byla Valencie

Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Valencia, fotografie z nějaké kavárny nebo restaurace.


Pro mě to bylo nejkrásnější město a velké překvapení celého výletu. Tak čisté a krásné město jsem nečekala. Je tam všechno co, člověk potřebuje. Moře, krásné promenády, báječné restaurace, mnoho uměleckých děl a z celého výletu jsme zde měli i naprosto bezkonkurenční hotel. Nádherný, stylový s úžasnou atmosférou a přímo v centru.


Hotel se jmenoval Vincci Lys a můžeme vřele doporučit, níže fotografie z hotelu a samozřejmě, když už mluvíme o jídle, tak ze snídaňového bufetu. Parádní. Nesmírně milý personál, čisto a všude blízko.



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Hotel měl také skvělou kuchyni. Zde příklad studené španělské polévky Gazpacho, která není bezlepková, ale syn naštěstí není alergický, tak si ji s chutí dal.



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

A teď vás ráda vezmu do místní tržnice na nákupy. Tato místa miluji. Plné vynikajícího jídla, chutí a má báječnou atmosféru. Pokud do Valencie pojedete, tržnice byla kousek od našeho Hotelu, ale předpokládám, že takových tržnic je tam celá řada.



Co stojí za ochutnání


.Ryby a plody moře, budou čerstvé a jednoduše připravené. Osobně preferuji jednoduše upravenou bílou mořskou rybu jenom se solí a pepřem a trochou citronové šťávy.


Dále se můžete těšit na olivový olej a nakládané olivy. Ovoce a zeleninu. Nabídka je zde samozřejmě velmi široká, všechno je čerstvé, voňavé a lidé jsou velmi přátelští.


Víno je zde také skvělé, ale chce to hledat, osobně se ve Španělských vínech nevyznám, tak se raději ptám. Samozřejmě na co nemůžeme zapomenout je sušená šunka (Jamon), sýry atd.



Jdeme do finále - Barcelona


Jak už jsem zmínila na začátku. Měla jsem obrovské očekávání a nic. Město mě vlastně nezaujalo. Památky - známá Sagrada Familia byla pro mne velkým zklamáním.


Staveniště a ještě k tomu asi nechápu, co má být na dané budově tak úžasné a unikátní, kromě toho, že každý pes, jiná ves. Ale to je samozřejmě můj osobní názor. Umění mám ráda, ale tohle je pro mne kýč.



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Sagrada Familia

Barcelona má fajn metro, čisté a jednoduše pochopitelné, ne jako v New Yorku, kde člověk se bojí, tam vůbec vstoupit.

Myslím, že je i bezpečné.


Restaurace v centru samozřejmě lapače na turisty, takže stejné jako na Václaváku. Jejich hlavní nákupní bulvár Las Rambas, no nevím. Domy krásné, ale je všechno globalizované, už to není ani zajímavé.



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Foto: Z našeho Hotelu Catalonia Atenas, měl na střeše bazén, ale jinak průměr.


Tedy podrženo, sečteno. Do Valencie se ještě ráda někdy v budoucnu vrátím, ale do Barcelony ne.


Naše doporučení


Cesta po pobřeží, po které pojedete je velmi pohodlná, pojedete stále po dálnici, ale také budete platit mýto, které alespoň před těmi 3 lety nebylo levné. Pokud se nepletu, po pobřeží jede také vlak. Údajně se jedná o velký zážitek.


Ve Španělsku je čisto, bezpečno a koupání a pláže jsou naprosto dokonalé. Lidé jsou velmi milí a přátelští. Jídlo pro bezlepkáře není žádný problém, dokonce mi i v hotelu připravili bezlepkový balíček, protože jsme museli jet brzy na letiště.


Údajně? Nemáme potvrzeno....


Na nákupním Barcelonském bulváru se hodně krade, ale naštěstí, nám se nic neztratilo, ale my jsme vycvičení z Prahy, tak se chováme docela "nenaivně". Raději si dávejte pozor.



A na závěr shrnutí pro bezlepkáře


Ve Španělsku, stejně jako v Itálii, se bez problémů a bez lepku, můžeme stravovat velmi zdravě a chutně. Jsou na "bezlepkáře" připraveni a hlavně jsou velmi ochotní. V jejich stravě dominuje zelenina, ovoce a maso a to je pro nás naprosto v pořádku.


Pečivo bezlepkové jsem nikde neměla k dispozici čerstvé, ale jakmile hotel měl informaci, zajistili balené.


Z cest za bezlepkovým jídlem vás zdraví,


Dagmar


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!



Z BARCELONY DO VALENCIE cesty za nejen bezlepkovým jídlem

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



208 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page