top of page

Bezlepkový SLUNEČNICOVÝ CHLÉB

Aktualizováno: 8. 11. 2022

Příprava bezlepkového, kváskového chleba vyžaduje čas a trpělivost. Kvásek, pokud se vám podaří, tak můžete mít v lednici do nekonečna. Samozřejmě, že musíte neustále odebírat z právě pečeného chleba. Kvásek jako takový vám v lednici vydrží týden. Chvilku bude trvat, než to vyladíte.

  • Ne úplně snadné, příprava: kvásek 6 dní, další příprava, kynutí a pečení 24 hodin

  • Bez lepku, vajec a bez laktózy

KVÁSEK:

  • Rýžová mouka

  • Voda

PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice.

  • Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.

  • Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.

  • Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce si už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


Bezlepkový SLUNEČNICOVÝ CHLÉB

VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:


Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer nebo Jizerka apod.

  • 1 lžíce bezlepkového kvásku z lednice

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné, kokosové bezlepkové mouky.

  • 1 lžíce konopné mouky

  • 2 lžičky soli

  • 1 lžíce kmínu

  • 1 lžíce psyllia, necháme nabobtnat ve vodě

  • 1 lžíce chia semínek, necháme nabobtnat ve vodě

  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé

  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek a něco navíc na obalení chleba

A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme s psylliem, chia semínky, slunečnicovými semínky, moukami a kořením. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, obalíme v semínkách a dáme do ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page