top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkové SEZAMOVÉ HOUSKY

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Housky, rohlíky a jiné pečivo se z bezlepkové mouky připravuje docela složitě. Nepoužívám kupované bezlepkové směsi, které jsou obvykle nějak chemicky doladěné, takže moje těsto je sice zdravé a ve finále chutná skvěle, jen se s ním špatně pracuje. Ale to jistě znáte, pokud máme již nějakou zkušenost s bezlepkem.


Na tyto housky jsem opět použila tzv. Tanzhong - rýžový bešamel. Provaříme s vodou rýžovou mouku, vznikne nám z toho hmota, která minimálně mně připomíná bešamel. Tento trik nám pomůže, aby naše pečivo bylo vláčné a nevysychalo. Opravdu to funguje a těsto také moc hezky kyne.


Udělala jsem také 2 rohlíky, ze kterého vzniknul rozřezáním motýl:-). Můžete kouknout, jak vypadají housky/rohlíky uvnitř.

  • Ne úplně snadné, chce to trochu cviku, příprava i s pečením asi 2 hodiny

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa



Bezlepkové SEZAMOVÉ HOUSKY


SUROVINY:

  • 1 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou, bramborovou vlákninu, pohankovou, cizrnovou, kokosovou a tapiokový škrob. Můžete použít bezlepkovou směs.

  • 1 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 3/4 lžičky soli

  • 1 lžička xantanu

  • 1 lžička psyllia

  • sezamová semínka na obalení housek

  • cca. 1/2 hrnku vody

  • 1 lžíce rýžové mouky a asi 1/2 hrnku vody na Tanzhong


Bezlepkové SEZAMOVÉ HOUSKY


POSTUP:

  • Připravíme si Tanzhong. Smícháme 1 lžíci rýžové mouky s vodou a za stálého míchání, povaříme do zhoustnutí. Vypadá to jako gel a na míchání je dobré použít metličku. Necháme vychladnout.

  • Mouku a suché ingredience zpracujeme s vychladlým tanzhongem a vodou v robotu nebo ručně.

  • Necháme kynout pod potravinářskou fólií a asi po 1/2 hodině vytvarujeme houstičky nebo rohlíky a obalíme v sezamu.

  • Necháme ještě asi na 15 minut odpočívat na plechu s pečícím papírem.

  • Pečeme v troubě, předehřáté na 220 °C, podle velikosti housek asi 30 - 45 minut.


Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



653 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page