• Dagmar Matějková

RIZOTO S HOUBAMI

Updated: Oct 13, 2020

Rizoto s houbami je naším evergreenem. U nás doma je tento pokrm velmi žádaný. V momentu, kdy se naučíme rizoto připravovat, tedy ne ve stylu základka a koupíme si drahou rýži na rizoto, tam máme o delikatesu postaráno. Jedná se o recept, který je více než variabilní. Můžeme připravit s masem, houbami, mořskými plody se sýry jako je třeba Gorgonzola apod. A já někdy místo rýže použiji pohanku. Recept je zde také k dispozici.

  • Snadné, příprava 30 minut

  • Bez lepku, vegetariánské a bez vajec


SUROVINY:

  • 1 hrnek rýže na rizoto, např. Alborio

  • 1/2 hrnku lesních hub (mražené) v případě, že máte čerstvé, tak hrnek celý

  • 1 šalotka

  • 3 stroužky česneku

  • olivový olej

  • 1 lžička kmínu

  • 1/2 lžičky soli, špetka pepře

  • voda nebo vývar

  • 1 hrst petržele, nasekané

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce parmazánu

POSTUP PŘÍPRAVY:

  1. Česnek a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a česnek nasekáme.

  2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Pokud máme mražené, necháme povolit.

  3. Do hrnce si dáme rozehřát olivový olej, přidáme šalotku a česnek a rychle restujeme do světle zlaté.

  4. Přidáme houby a kmín, rychle restujeme, houby pustí vodu.

  5. Následně dáme do hrnce rýží, kterou společně se základem, asi minutu restujeme. Osolíme a opepříme.

  6. Zalijeme vývarem nebo vodou. Asi 1 cm nad rýži. A teď budeme míchat a čekat, až se voda vypaří. Pokud je rýže ještě tvrdá, tak přidáme vodu.

  7. Jakmile je rýže hotová, rýže musí držet ještě pohromadě, odstavíme a přimícháme parmazán, studené máslo a nasekanou petrželku.

Ihned podáváme.


#rizoto #celiakarna #bezlepku #glutenfree #gluteinfree #celiakie #receptarnacz #bezmasa #vegetarianske #provegetariany #bezvajec

2 views0 comments

Recent Posts

See All