top of page

Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB „krok za krokem“

Aktualizováno: 6. 11. 2022

Když jsem si začala pěstovat svůj vlastní, bezlepkový kvásek, tak se mi to asi 5x nepovedlo. Buď mi kvásek zplesnivěl nebo zase umřel a bylo. Tak jsem to zkoušela pořád dokola a ono se to prostě jednou povedlo.


Měla jsem sice už zkušenost s pšeničným kvasem, když jsem ještě nevěděla, že jsem na lepek alergická, ale to mi mnoho nepomohlo, protože bezlepkové mouky se prostě chovají úplně jinak.


Bezlepkový KVÁSKOVÝ CHLÉB „krok za krokem“

Pro ty, kteří neradi čtou, níže video, která vás provede „krok za krokem“ tím, jak se bezlepkový kváskový chléb připravuje.


Jak na kvásek

Já jsem si svůj vypěstovala z rýžové mouky. Budeme k tomu potřebovat skleněnou dózu, která bude skutečně čistá, nejlépe umytá v myčce na vysokou teplotu a potom ještě propláchnutá vařící vodou.

Dále budeme potřebovat lžíci, rýžovou mouku a vodu.


Postupujeme následovně.

  1. Do dózy dáme asi 2 lžíce rýžové mouky, přidáme vlažnou vodu a smícháme dohromady do konzistence, asi jako hořčice. Přikryjeme, ale neutahujeme víčkem nebo třeba zakryjeme papírovou utěrkou. Necháme stát na lince.

  2. Druhý den přidáme další lžíci mouky a trochu vlažné vody. Opět chceme mít „hořčici“. A tento postup opakujeme 6 dní. Někde jsem četla, že je dobré třeba od 3 dne odebrat lžíci kvásku, vyhodit a vlastně tím dělat kvásek redukovanější, tím pádem asi také silnější. Nevím, vyzkoušela jsem oba postupy a nějakého velkého rozdílu jsem si nevšimla.

  3. Jakmile jsme s kváskem spojeni, asi tedy po 6 dnech, můžeme vyzkoušet svůj první kváskový chléb. Opět některé hlasy říkají, že kvásek ještě není dostatečně silný. No a já říkám, že pokud to nevyzkoušíte, tak se to asi těžko dozvíte.


Vlastní pečení bezlepkového chleba


Den první

Večer před pečením si připravíme mísu, do které se dáme 1 hrnek bezlepkové mouky. Já si směs míchám sama a dávám do ní např. rýžovou, pohankovou, konopnou, lněnou, cizrnovou, ovesnou bezlepkovou mouku, tapiokový škrob, bramborovou vlákninu. Pokaždé je vlastně jiná.


Pokud si mouku netroufneme namíchat sami, tak si směs koupíme. Prosím, nejdříve se podívejte, co kupujete. Ve směsích je možno najít celou řadu chemických prvků. Samozřejmě jsou hotové mouky, které jsou v pořádku. Nicméně je nutno to zkoumat.

K mouce přidáme kvásek, asi 1 lžíci a vodu, tak abychom vytvořili středně tuhé těsto. Nebude ani tekuté, ani příliš tuhé. Něco mezi tím.


Den druhý

Náš kvásek se nám jistě povedl a krásně nám těsto probublinkoval. Teď je na čase odebrat jednu lžíci kvásku a dát si ji do skleněné dózy, kde nám vydrží asi týden.


Toto nezapomenout!


Nebo začínáme znova s pěstováním kvásku. Už se mi to stalo, takže jsem se stačila již poučit.


Dále si připravíme semínka, já používám opět směs, co dům dal. Od dýňových, přes slunečnicové, sezam, len až po chia. Použiji opět jeden hrnek, může být menší než na mouku.





Na semínka si připravím misku a zaliju si je horkou vodou. Nechám vystydnout. Dále si připravím hrnek směsi bezlepkové mouky, 2 lžíce Psyllia, 1 lžičku Xantanu, 1 lžičku soli a kmínu. Nezapomenu na vodu.

Jakmile máme semínka vlažná, postupujeme následovně:

  • Kváskový základ smícháme se spařenými semínky.

  • Následně přidáme mouku, kterou jsem smíchali s kořením a podle potřeby vodou. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinou alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce. Když jsem líná, tento bod vynechám a chléb je přesto výborný!

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně i 2 hodiny.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.

Po upečení vyndáme a dáme vychladnout na mřížku.



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.


1 172 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page