• Dagmar Matějková

CHLUPATÉ KNEDLÍKY bez lepku

Původně jsem měla v plánu udělat halušky, ale vyšly mi chlupaté knedlíky. Připomnělo mi to Pelíšky, kdy místo Vídeňských knedlíků, vyšly noky.

Stane se. Ale zato se povedly ukázkově. Mouku jsem použila rýžovou a kukuřičnou.


💡 Zvládne každý, i ten, kdo knedlíky nebo vlastně vůbec nikdy, nic nevařil. Knedlíky jsme si dali s kysaným zelím a dozlatova vysmaženou slaninou. Vegetariáni samozřejmě mohou nahradit třeba smaženou cibulkou.

  • Velmi snadné, příprava 30 minut, včetně vaření

  • Bez lepku a laktózy.


Suroviny pro 2 - 3 osoby:

  • 2 větší brambory

  • 1 vejce

  • rýžová a kukuřičná mouka

  • 2 lžíce oleje např. slunečnicový

  • sůl, pepř

  • 1 balení kysaného zelí

  • 1 cibule

  • lžička třtinového cukru (dá se vynechat)

  • anglická slanina




Postup přípravy:


  • Dáme si vařit velký hrnec vody, kterou dobře osolíme.

  • Scedíme kysané zelí, nakrájíme si cibulku najemno.

  • Do dalšího hrnce si dáme olej a jakmile je zahřátý, osmažíme cibulku do růžova. Následně přidáme zelí, osolíme, opepříme a pokud je zelí příliš kyselé, přidáme také cukr.

  • Zelí nejdříve rychle orestujeme a následně snížíme plamen a necháme svému osudu a vrhneme se na knedlíky.

  • Oloupeme brambory, které nastrouháme najemno. Vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme vejce, osolíme a postupně přidáváme mouku, až je těsto ani tuhé, ani příliš řídké.

  • Vytvarujeme koule nebo lžící tvoříme třeba ty noky a dáme vařit do vroucí vody.

  • Mezitím si na suché pánvi, na sucho, opražíme slaninu do zlatova. Tuk slijeme.

  • Jakmile nám noky-knedlíky vyplavou, budou hotové.

  • Zelí a knedlíky dáme do mísy a ozdobíme slaninou. Ihned podáváme.



#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #bezlepkovýknedlík #celiakarna #celiakarnacz #bezlaktozy #chlupatyknedlik

Recent Posts

See All