Kmínový chléb jsem upekla pro velký úspěch 2x. A to jednou s jogurtem a podruhé s tvarohem. S tvarohem byl vláčnější. S jogurtem byl malinko sušší, asi to chtělo dát raději smetanový jogurt. Opět jsem pracovala s jedním hrnkem mouky, kterou jsem si namixovala, podle toho, co jsem doma našla.
Dávka v receptu vystačí na menší bochník.
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec a bez masa
Chléb s jogurtem
SUROVINY:
1 hrnek bezlepkové mouky, smíchala jsem rýžovou, tapiokovou, kukuřičnou, bramborovou a pohankovou - poměr jsem nijak neřešila
1 vejce
1 lžička sušeného droždí (bez lepku)
1 lžička soli (Himalájská)
1 jogurt bílý (tvaroh), plnotučný
2 lžičky třtinového cukru, u druhého chleba jsem dala jen 1, myslím, že to stačí
1 lžička kmínu (celý)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička octa (balsamico a do druhého jsem dala jablečný)
2 lžičky xanthanu
asi 1/2 hrnku mléka, uvidíte, kolik vám nasaje mouka
Chléb s jogurtem
POSTUP:
Suché přísady dáme do mísy robota. V hrnku si smícháme mokré přísady - mléko, vejce, jogurt (tvaroh) a olej. Suché a mokré přísady dáme do robotu.
Robot necháme pracovat na střední rychlost, až nám vznikne polo-tuhé těsto. Nechala jsem robot pracovat asi 5 minut.
Následně těsto dáme do pečící formy a pod potravinářskou folií a utěrkou a necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
A toto je chleba s tvarohem.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments