Velmi jednoduchý chléb, který byl opět jeden z mých testovacích. Je z červené čočky a rýže - samozřejmě se jedná o mouku, kterou jsem si sama pomlela. V bezobalových obchodech jsme teď natrefila na báječnou rýži natural, myslím, že je i bio a ta je nyní moje favoritka. Pokud nemáte mlýnek dá se koupit namletá, ale je docela drahá.
Jako obvykle jsem použila semínka a část např. lněné semínko a chia jsem si pomlela, neboť jsem se dočetla, že jsou lépe stravitelná a tělo z nich získá více prospěšných látek, pokud jsou v této podobě. Tak budu doufat, že je to pravda:-).
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa
SUROVINY:
1 hrnek čerstvě namleté mouky z červené čočky 3/4 a 1/4 rýžové (natural) mouky
1 hrnek semínek (len - zlatý a klasický, dýně, slunečnice, chia...) z toho 2 lžíce lnu a chia rozemletá
1/2 kostky čerstvého droždí (bez lepku)
1 lžička třtinového cukru a voda na kvásek
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička jablečného octa
1 lžička xanthanu
vlažná voda podle potřeby, asi 1/2 - 1 hrnek dle nasákavosti mouky
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Z trošky mouky, vody, droždí a cukru si necháme vzejít kvásek. Bude to trvat pár minut.
Část lnu a chia semínek si umeleme. Já používám mlýnek na kávu a funguje skvěle. Kupte si nějaký za pár korun a myslím, že budete spokojeni.
Suché přísady dáme do mísy robota nebo do mísy, pokud budeme pracovat ručně a počkáme si na kvásek. Jakmile se nám "probudí" přidáme k suchým přísadám.
Přidáme vodu a ocet. Vodu přidáváme postupně abychom neměli příliš řídké nebo tuhé těsto. Mělo by být tak akorát, což znamená ani příliš tekuté, ale ani ne jako kámen. Těsto robotem nebo ručně propracujeme.
Následně těsto dáme do ošatky vysypané moukou (tekutější do formy) a pod potravinářskou folií a utěrkou necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments