• Dagmar Matějková

BEZLEPKOVÝ CHLÉB se sušeným droždím

Updated: Feb 7

Toto je bezlepkový chléb, který je opět, jeden z mých testovacích chlebů. Moje pokusy většinou jsou dílem náhody. Tentokrát jsem chtěla péct chléb z droždí, ale oba dva balíčky čerstvého byly po otevření alobalu, pokryty plísní. Takže nezbývalo, než použít droždí sušené. Nevím, proč k němu mám vlastně averzi. Patrně se mi z něho něco nepovedlo upéct. Nevím. No, je to asi jedno, ale chléb se kupodivu podařil a to ukázkově.

  • Snadné, příprava i s pečením cca. 2 hodiny

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa

SUROVINY:

  • 1 hrnek a něco navíc bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou, cizrnovou, bramborovou, kokosovou, trochu bramborového škrobu a pohankovou. Klidně použijte bezlepkový mix.

  • 1 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička Xantanu

  • 3 lžíce lněného semínka

  • 3 lžíce slunečnicového semínka

  • 3 lžíce mandlí (celé a neloupané)

  • 3 lžíce dýňového semínka

  • voda asi 1 hrnek a něco




POSTUP:

  • V mísy robota smícháme všechny suché přísady nebo dáme do standardní mísy na přípravu těsta.

  • V mlýnku umeleme 1/2 semínek a druhou polovinu přidáme k suché směsi. Mandle umeleme všechny.

  • Přilijeme hrnek vlažné vody a necháme mixer nebo naše ruce zpracovat těsto.

  • Necháme kynout asi 1 hodinu. Ideálně v ošatce a pod utěrkou.

  • Jakmile je těsto vykynuté, necháme péct cca. 1 hodinu. Já peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.

Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #celiakarna #celiakarnacz #bezmasa #provegetariany #bezvajec #bezlaktozy #bezlepkovychleb

30 views0 comments

Recent Posts

See All