• Dagmar Matějková

BEZLEPKOVÉ HOUSKY popraskané

Mám ráda housky, které jsou křupavé, ale nejsou jako vzduch. Jsou syté, ale přitom měkké a vláčné. Housky nám popraskají pokud je vyválíme v mouce a necháme je dále kynout. Jsou rychlé a snadné na přípravu.

  • Snadné, doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny.

  • Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa




Suroviny:

  • 1/2 balení bezlepkového droždí

  • 5 lžic vlažné vody a cca. 1 dl vody k dalšímu zpracování těsta

  • 1 lžíce pohankové mouky

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 1 hrnek mixu bezlepkové mouky nebo koupeného mixu (já jsem použila mix kokosové, pohankové, rýžové a trochu bramborového škrobu)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžíce olivového oleje

  • na špičku nože Xantan



Postup přípravy:

  • Z vody, droždí, 1 lžíce pohankové mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

  • Suché přísady smícháme a dáme do robotu nebo do mísy. Přidáme kvásek a začneme zpracovávat těsto. Postupně přidáváme vodu, podle nasákavosti těsta. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani tekuté.

  • Necháme kynout asi 20 minut. Poté znovu propracujeme a přidáme olej. Necháme znovu kynout asi 20 minut.

  • Vytvarujeme koule, které obalíme moukou. Necháme odpočinou asi 10 minut.

  • Pečeme asi 30 minut při 180 °C (podle velikosti housek).

  • Necháme vychladnout na mřížce.

#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #bezvajec #bezlaktozy

45 views0 comments

Recent Posts

See All