Mám ráda housky, které jsou křupavé, ale nejsou jako vzduch. Jsou syté, ale přitom měkké a vláčné. Housky nám popraskají pokud je vyválíme v mouce a necháme je dále kynout. Jsou rychlé a snadné na přípravu.
Snadné, doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny.
Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa
Suroviny:
1/2 balení bezlepkového droždí
5 lžic vlažné vody a cca. 1 dl vody k dalšímu zpracování těsta
1 lžíce pohankové mouky
1 lžíce třtinového cukru
1 hrnek mixu bezlepkové mouky nebo koupeného mixu (já jsem použila mix kokosové, pohankové, rýžové a trochu bramborového škrobu)
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
na špičku nože Xantan
Postup přípravy:
Z vody, droždí, 1 lžíce pohankové mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
Suché přísady smícháme a dáme do robotu nebo do mísy. Přidáme kvásek a začneme zpracovávat těsto. Postupně přidáváme vodu, podle nasákavosti těsta. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani tekuté.
Necháme kynout asi 20 minut. Poté znovu propracujeme a přidáme olej. Necháme znovu kynout asi 20 minut.
Vytvarujeme koule, které obalíme moukou. Necháme odpočinou asi 10 minut.
Pečeme asi 30 minut při 180 °C (podle velikosti housek).
Necháme vychladnout na mřížce.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comentários