top of page

Bezlepkový ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Začátek září patří jednoznačně švestkám. Nenechala jsem si tuto příležitost ujít a upekla jsem parádní švestkový koláč, který je téměř bez mouky a cukru je tam také málo. Použila jsem perníkové koření, protože ke švestkám skořice a spol. ladí.


Hotovo budeme mít za pár minut. Asi nejdéle trvalo vypeckování švestek, nějak nešly vyloupat. A samozřejmě pečení bude chvilku trvat. Mandle koláči také velmi sluší a ještě ke všemu toto pečení zvládne i malé dítě....


  • Snadné, doba přípravy 15 minut a pečení cca. 45 minut

  • Bez lepku a bez masa


Bezlepkový ŠVESTKOVÝ KOLÁČ


Suroviny:

  • 1 vejce

  • špetka soli

  • 2 lžíce tmavého třtinového cukru

  • 1 hrst mandlí

  • 1 hrst lískových ořechů

  • 2 lžíce kukuřičné mouky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 1 lžička xantanu

  • 1 jogurt

  • 1 dl mléka (nemusíme spotřebovat vše)

  • 1 lžička perníkového koření

  • kousek másla na vymazání pekáče a trocha kokosu na jeho vysypání

  • 1 lžíce třtinového cukru, který rozmixujeme se špetkou skořice na posypání koláče


Bezlepkový ŠVESTKOVÝ KOLÁČ


Postup přípravy:


  • Troubu si předehřejme na 190 °C a dortovou formu (18 cm) vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Švestky důkladně opláchneme a vypeckujeme.

  • Mandle a ořechy umeleme, dáme do mísy a přidáme všechny suché přísady.

  • Jogurt smícháme s vejcem a mlékem a promícháme se suchou směsí.

  • Jakmile máme hotovo, těsto dáme do pekáče a poklademe na něj vypeckované švestky. Moje švestky byly dost kyselé, pocukrovala jsem je tedy ještě trochou třtinového cukru. Pokud budou vaše dostatečně sladké, tento krok můžete vynechat.

  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.

  • Necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme podávat.


Bezlepkový ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



328 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page