Nejedná se o můj recept, ale je to recept, který funguje již několik generací a je původně z Německa. V Německu se vanilkové rohlíčky jmenují Vanillekipferl a dělají se podobně jako u nás. Jedná se samozřejmě o velmi oblíbené cukroví.
Tyto vanilkové rohlíčky jsou bez lepku. Chutnají výtečně. Jsou měkké a voní po másle. Opět je potřeba použít #Xantan, který nedovolí aby se z těsta stala "strouhanka".
Velmi snadné, příprava 20 minut, odležení 4 hodiny nebo přes noc v lednici, pečení cca. 8 minut
Bez lepku a masa
SUROVINY:
300 g mixu pohankové a rýžové mouky
250 g másla (změklé)
225 g cukru (klidně uberte)
200 g mletých mandlí
3 žloutky
1 lžička Xantanu
1 vanilkový cukr
špetka soli
POSTUP:
Suroviny smíchejte a vypracujte nelepivé těsto. Jako u každého bezlepkového těsta to nejde úplně hladce.
Těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte v chladu, klidně přes noc, v lednici, odpočinout.
Druhý den vyvalujeme rohlíčky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.
Nakonec obalíme v cukru.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments