Můj první experiment s touto metodou. Dovolím si tedy přejmenovat Tangzhong na rýžový bešamel. Metoda pravděpodobně z Japonska. Našla jsem pár receptů na různých amerických webech. Domnívám se, že od sebe dost opisovali, neboť vlastně je to všechno téměř totožné.
Jako obvykle jsem si recept udělala po svém a samozřejmě, opět nic nevážím a redukuji tuk a vlastně i všechno ostatní je jiné, než v receptech, co jsem našla. Co jsem ponechala je rýžový bešamel.
Příště vyzkouším udělat housky nebo třeba toustový chleba a opět udělám pár modifikací. Myslím, že by takovému pečivu mohl slušet třeba rozmarýn nebo sušená rajčata. Chléb je nadýchaný a měkký, chuťově vyvážený a moc hezky kynul.
Snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku a bez masa
SUROVINY:
Rýžová bešamel:
3 lžíce rýžové mouky
1 hrnek vody
Vlastní těsto:
1 1/2 hrnku bezlepkové mouky, použila jsem rýžovou hladkou, tapiokovou, bramborovou vlákninu, pohankovou a kokosovou mouku. Pokud používáte bezlepkovou směs, tak ji samozřejmě můžete použít.
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžička soli
1 lžička Xantanu
1 lžička třtinového cukru
1 lžička vinného octa
1 vejce
0,5 cm másla
1 hrnek plnotučného mléka
1 lžíce máku na posypání (nemusí být)
POSTUP:
Připravíme si rýžový bešamel. V rendlíku smícháme rýžovou mouku a vodu, dáme na sporák a na střední teplotu metličkou smícháme do zhoustnutí. Jde to docela rychle.
Necháme vychladnout.
Suché přísady si promícháme.
Mléko s máslem si lehce zahřejeme, mělo by mít příjemnou teplotu, třeba to přirovnám k teplotě těla.
Bešamel s mlékem, máslem a vejcem si promícháme, dáme do mixeru nebo do mísy a zapracujeme suché přísady. Nakonec jsem přidala ještě ocet.
Dále jsme si vytvořila koule, ale myslím, že to byla naprosto zbytečná aktivita, posypala jsem těsto mákem a nechala kynout, cca. 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu. Peču v remosce, pokud budete péct v troubě, tak si ji předehřejte na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments