top of page

Bezlepkový kváskový CHLÉB

Aktualizováno: 2. 11. 2022

Moje kváskové pečení se odvíjí od toho, zdali zapomenu odebrat z nočního rozkvasu lžíci kvásku "na potom". Pokud se mi to podaří a to já si poctivě nachystám vedle mísy čistou sklenici, tak "kvasím" dál, ale pokud ne, tak se mi poté, když jsem bez kvásku, dělat nový nechce.


Tentokrát jsem našla inspiraci na jednom zahraničním webu. Paní tam pěstovala snad všechny druhy bezlepkových kvásků, tak jsem si jeden rýžový také udělala.

Opět chléb bez konvenčních směsí, které nepoužívám. Ale pokud vám vyhovují, samozřejmě použijte, to, co preferujete.


  • Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin

  • Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa


KVÁSEK:

  • Rýžová mouka asi 3 lžíce

  • Voda

Video na to, jak začít s kváskem naleznete zde. Jinak základ je mít čistou sklenici (menší, širší zavařovačka) mouka a voda. Voda vlažná. Kvásek by měl mít konzistenci hořčice.



Bezlepkový kváskový CHLÉB


PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme víčkem (nedovíráme) a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.

  • Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme pokusit, připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


Bezlepkový kváskový CHLÉB

VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou. Já jsem zvolila rýžovou a pohankovou mouku.

  • 1 - 2 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky (koupeného mixu na chleba - já to nekupuji:-), ale chápu, pokud Vám to vyhovuje) nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, čirokové a cizrnové mouky.

  • 1 lžíce bramborového škrobu

  • 1 lžička Xanthanu

  • 1 lžičku soli, tentokrát jsem použila Himalájskou

  • 4 lžíce slunečnicových semínek

  • 2 lžíce dýňových semínek

  • 4 lžíce lněných semínek (zlaté a standard) - ty pomeleme

  • 2 lžíce lněných semínek a ty necháme v celku

  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.



Bezlepkový kváskový CHLÉB



A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Umeleme si lněná semínka.

  • Kváskový základ smícháme s moukou, semínky, xanthanem a solí.

  • Přidáme vlažnou vodu. Vše dobře propracujeme, já jsem nechala těsto propracovat v robotu asi 5 minut.

  • Těsto necháme pod potravinářskou folií odpočinout, alespoň jednu hodinu.

  • Po hodině jsem těsto ještě jednou důkladně propracovala.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu. Na mřížce chléb necháme vychladnout.



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page