top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepková kvásková Šumava

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Kváskový chléb z bezlepkového kvasu je taková ta, vyšší dívčí. Trvá to docela dlouho, protože si kvásek musíme vypěstovat a i samotné pečení nám zabere, vlastně, celý den. Ale. Údajně je kváskové pečivo lépe stravitelné a tudíž pro náš organismus i přívětivější.

Tento kváskový chléb má základ - kvas - z amarantové mouky. A to z důvodu, že mě prostě nevoní, tak jsem si říkala, že se to tím prokvašením ztratí. Ztratilo, ale asi u 4 chleba.


  • Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin

  • Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa


KVÁSEK:

  • Amarantová mouka

  • Voda


Bezlepková kvásková Šumava


PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme potravinářskou folií a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.

  • Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer (já jsem zvolila cizrnovou, čirokovou, rýžovou a tapiokovou mouku)

  • 1 - 2 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly cizrnové, čirokové, rýžové, lněné a tapiokové mouky.

  • 2 lžíce bramborové vlákniny

  • 1 lžička Xantanu

  • 1 lžičku soli, tentokrát jsem použila Himalájskou

  • 1 lžička kmínu

  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.


Bezlepková kvásková Šumava

A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme s moukou a kořením.

  • Přidáme vlažnou vodu. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



259 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page