• Dagmar Matějková

HRUŠKOVÝ KOLÁČ bez lepku

Jako obvykle. Hrušek jsem koupila nějak mnoho a bylo mi je líto vyhodit. Džem se mi dělat nechtěl. Našla jsem doma další poklady. Jedno balení ořechů kešu, zbylou čokoládu na vaření a tak jsem se pustila do koláče. Je to něco ve stylu Brownies, ale v duchu, co dům dal.


Výsledek. Paráda. Je vynikající. Hruška s hořkou čokoládou je báječná chuťová kompozice, je vláčný a voňavý. Obsahuje pouhé 3 lžíce třtinového cukru a 1 lžíci mouky pohankové.


  • Snadné, doba přípravy 15 minut a pečení cca. 45 minut

  • Bez lepku a bez masa



Suroviny:

  • 2 vejce

  • špetka soli

  • 3 lžíce tmavého třtinového cukru

  • 3 hrušky

  • 1 balení ořechů kešu

  • 1 lžíce pohankové mouky

  • kousek čokolády na vaření asi 1/4 balení

  • 1 lžíce kakaa

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 1 dl mléka

  • 1 lžíce olivového oleje

  • kousek másla na vymazání pekáče a trocha kokosu na jeho vysypání





Postup přípravy:


  • Vejce si rozklepneme a rozdělíme na žloutky a bílky. Do robotu si dáme cukr, žloutky, špetku soli a vyšleháme do světlé pěny.

  • Dále si vyšleháme z bílků a soli tuhý sníh.

  • Mezitím si omyjeme hrušky, rozpůlíme si je a vyndáme jadérka.

  • Mléko si ohřejeme a necháme v něm rozpustit čokoládu.

  • Kešu si umeleme.

  • Nachystáme si pekáč, který vymažeme máslem, vysypeme kokosem a necháme si předehřát troubu na 190 °C.

  • Jakmile máme vyšleháno, přidáme ke žloutkům postupně ostatní suroviny a nakonec velmi opatrně zapracujeme sníh.

  • Těsto dáme do pekáče a poklademe na něj hrušky.

  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.

  • Necháme vystydnout a můžeme podávat.


#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #hruskovykolac #kolacbezlepku

Recent Posts

See All