top of page

Bezlepková STRAVA v kostce

Aktualizováno: 8. 11. 2022

Jak se zdravě a chutně stravovat i bez lepku…..


Bezlepková dieta


Poslední dobou se často setkáváme s tím, že lidé, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně, vynechávají potraviny, které obsahují lepek. Lepek je obsažen v obilovinách, např. v pšenici a propůjčuje pečivu nebo těstovinám vláčnost.


Já, osobně patřím do kategorie nedobrovolného odmítání lepku. V mém případě lepek způsobuje křeče a nafouknutí břicha, které trvají 2-3 dny, až tělo lepek, zcela vyloučí. Jelikož je to záležitost nepříjemná, křupavý kváskový (žitný) chléb, který samozřejmě miluji, si už asi nedám.


Ing. Dagmar Matějková Chudárková

Sentiment zde ovšem není na místě, jelikož dnes si i ten bezlepkový, kváskový chléb můžeme snadno upéct doma. Na trhu jsou mouky všeho druhu od kokosové, rýžové, mandlové, kaštanové, kukuřičné, až po třeba z lískových ořechů, cizrny nebo pohanky.


Kde nakupovat


Momentálně můžeme najít bezlepkové výrobky od Lidlu po specializované bezlepkové obchody nebo e-shopy. Moje oblíbená místa jsou obchody se zdravou výživou všeho druhu, ku příkladu Rozmarýna, ale i třeba Globus, DM drogerie nebo Tesco mají velký výběr bezlepkových produktů.


Ceny jsou pořád ještě astronomické, s porovnáním klasických výrobků, ale postupně se jistě i tohle zlepší.


Na čem si pochutnat


Můžeme jíst vše, co lepek neobsahuje. Zeleninu, ovoce, luštěniny, ryby, maso, tzv. Pseudo-obilniny jako je např. pohanka, rýži, kukuřičné produkty, mléčné výrobky, všechny verze bezlepkových těstovin nebo uzeniny. U uzenin si, ale musíme dávat velký pozor na složení. Do většiny párků i salámů se přidává mouka jako zahušťovadlo.


Bezlepková dieta je velmi pestrá a jelikož se mouka dá snadno nahradit, jistě nebudete trpět hlady. Indická, japonská, vietnamská, laoská, arabská nebo třeba jihoamerická kuchyně, používají výrazně méně pšeničnou mouku, více se používá mouka rýžová, cizrnová nebo kukuřičná. Tyto „exotické“ kuchyně mohou být alternativou pro bezlepkáře a jsou také nesmírně chutné.


Nicméně, pokud si chceme pochutnat a umíme vařit nebo nám někdo uvaří, neváhejme. Na receptarna.cz nebo na celiakarna.cz naleznete recepty od slaných, masových, až po sladké, které zvládne i nezkušený kuchař. Ku příkladu Pohankové rizoto, Hummus, indické Biryani, bezlepková Granola vám jistě budou chutnat!


A na co si dát pozor?


Na složení. Některé bezlepkové produkty nekupuji z principu, bohužel se jedná převážně o balené pečivo, které stojí ještě ke všemu neuvěřitelné peníze.


Ale to by snad ještě nebylo to nejhorší. Pokud začnete číst složení produktu, jde vám po zádech mráz. Aby se lepek nahradil, neváhají někteří výrobci připravit čistou chemikálii. Přirozeně zde najdete palmový olej, zvýrazňovače chuti, E všeho druhu, zahušťovadla apod.  Číst etikety se v tomto případě vyplatí!


V restauracích, nemusí být personál dobře proškolen, co lepek je, často se mě zeptají, jestli nemůžu mléko.

U české kuchyně na nás lepek číhá všude. Neváhejte se tedy ptát na složení, třeba i u obyčejného rizota. Už se mi jednou stalo, že rizoto obsahovalo mouku. Jak se tam dostala, je mi neznámo, ale naštěstí pan číšník šel s pravdou ven a myslím, že se i docela styděl. Raději se zeptejte 2x a pokud máte pochybnosti, zvolte jinou restauraci.


A ještě poslední bod – sojovka obsahuje lepek skoro vždy. Existuje bezlepková verze, ale je samozřejmě dražší, tak si ji raději nechejte přinést ukázat, pokud máte pochybnosti.




Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page