top of page

Bezlepkový TVAROHOVÝ KOLÁČ

V Německu se mu říká Käsekuchen. Nejedná se o Cheesecake, ten zde najdete samozřejmě také, ale o docela jednoduchý bezlepkový tvarohový dort. Dala jsem tam jenom asi 3 lžíce cukru - nám to stačí, ale kdo má rád více sladké, přisladí.


Potřebujeme pár základních bezlepkových surovin a parádní koláč bez lepku máme na světě. Bohužel se mi nepodařil vyfotit uvnitř, tak si to budete muset představit:-). Nicméně, je krémový a osvěžující.


Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.



Bezlepkový TVAROHOVÝ KOLÁČ


  • Snadné, příprava 20 minut, pečení asi 45 minut při 160 °C

  • Bez lepku a bez masa


SUROVINY na bezlepkový tvarohový koláč


Bezlepkový Korpus

  • 3/4 hrnku kokosu

  • 1 lžíce kakaa nebo karobu

  • mleté ořechy 3 lžíce (např. lískové, vlašské nebo mandle, popř. kombinace)

  • 1/2 lžíce třtinového cukru např. demerara

  • 2 lžíce másla

Bezlepkové tvarohové těsto

  • 3 lžíce třtinového cukru, třeba demerara

  • 4 vejce

  • špetka soli (Himalájská)

  • 2 tučné tvarohy

  • 1 zakysaná smetana

  • 1 vanilkový puding, ideální je samozřejmě se skutečnou vanilkou

  • na ozdobu zakysaná smetana nebo tvaroh, ricotta, mascarpone apod. s trochou cukru nebo medu a citrónu, ovoce dle chuti, já jsem použila borůvky a mučenku

Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!



Bezlepkový TVAROHOVÝ KOLÁČ

POSTUP přípravy bezlepkového tvarohového koláče


Bezlepkový Korpus

  • Připravíme si suché suroviny, promícháme, obvykle vše ještě lehce rozmixuji, následně přidáme rozpuštěné máslo a znovu dobře promícháme.

  • Dáme na dno dortové formy, kterou jsme si vymazali máslem nebo jsme na dno dali pečící papír.

  • Hmotu, nejlépe skleničkou natlačíme do formy. Dáme stranou a připravíme si tvarohové těsto.


Bezlepkové tvarohové těsto

  • Suroviny je dobré mít při pokojové teplotě. Necháme si rozehřát troubu na 160 °C.

  • Oddělíme si žloutky od bílků, dáme do separátních misek.

  • Cukr vyšleháme se žloutky do pěny, jak už jsem se zmínila, osobně sladím velmi málo, cukr použijte dle chuti, nám stačí 3 lžíce.

  • Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.

  • Do žloutkové pěny přimícháme tvaroh, zakysanou smetanu, následně puding.

  • Nakonec velmi opatrně zapracujeme ušlehané bílky. Hmotu nalijeme opatrně do formy a pečeme při 160 °C přibližně 45 minut.

  • Do trouby ještě přidávám misku s vodou, četla jsem, že by neměl koláč popraskat:-).

  • Po upečení necháme vystydnout, ideálně přes noc a ráno ozdobíme, dle chuti a fantazie.



Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz



Bezlepkový TVAROHOVÝ KOLÁČ

Přeji Vám úspěšné pečení!


Moji anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.


📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



489 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page