Recept na bezlepkový Cheesecake, který funguje, na celiakarna.cz už najdete. Tento je s mírnou inovací. Použila jsem místo Philadelphie - Gervais (žervé) a 2 tučné tvarohy. Výsledek parádní.
Panela je sušená třtinová šťáva, má karamelovou chuť i barvu, tz. Váš Cheesecake nebude sněhově bílý, ale lehce do zlata.

Snadné až mírně pokročilé, doba přípravy asi 1/2 hodiny. Pečení asi 1,5 hodiny, chladnutí 2 hodiny a další chladnutí přes noc.
Bez lepku a bez masa.
Suroviny:
1/2 hrnku třtinové Panely
2 balení krémového sýra Gervais
2 tvarohy ve vaničce (250 g), tučný
4 vejce (M)
2 balení zakysané smetany (1 do krémového těsta, 1 poleva)
2 x špetka soli
3 lžíce bezlepkové mouky (1 kokosová, 2 tapioka)
1 citron - šťáva i kůra
2 lžíce bezlepkových ovesných vloček
1 lžíce vloček z tygřích ořechů bez lepku
1 lžíce kokosu
1 lžíce panely na korpus
trocha másla (1/2 cm plátek)
čekanka a lžíce citronové šťávy extra na polevu
maliny sušené mrazem nebo ovoce na ozdobení
Budete potřebovat dortovou formu na pečení - já jsem použila 18 cm.

Postup přípravy:
Korpus:
Troubu rozehřejeme na 180 °C, formu na pečení vymažeme máslem.
Smícháme vločky, kokos, špetku soli, cukr a máslo.
Dáme na dno formy a přitlačíme ke dnu. Jde to dobře sklenicí.
Necháme péct 10 minut a dáme stranou vychladnout.
Troubu necháme zapnutou a zvýšíme teplotu na 220 °C.

Krémové těsto:
Do robotu si dáme krémový sýr a tvaroh a necháme, na pomalé otáčky, prošlehat asi 2 minuty.
Dále přidáme cukr se solí a necháme robot pomalu pracovat.
Mezitím si připravíme šťávu z 1 citronu a použijeme i nastrouhanou kůru (bez bílé části). Dáme stranou.
Do sýrové hmoty přidáme postupně 3 lžíce mouky.
Následuje citronová šťáva a kůra.
Poté zašleháme vejce, jedno po druhém.
Naposled necháme zapracovat zakysanou smetanu a vše nalijeme na upečený a vychladlý korpus.
Dáme do trouby a pečeme 10 minut na 220 °C a poté 30 minut na 160 °C, nakonec ještě asi 20 minut při teplotě 120 °C.
Cheesecake necháme asi 2 hodiny vystydnout.

Poleva:
Smícháme zakysanou smetanu s čekankovým sirupem a citronovou šťávou. Já jsem pracovala metličkou, ručně. Nalijeme na vystydlý Cheesecake.
Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici asi 8 hodin (přes noc) vychladit.
Druhý den dozdobíme ovocem. Já jsem si ještě udělala mangová srdíčka s agarem, nechala jsem je pro urychlení procesu na chvíli v mrazáku:-). Je to jen rozmixované mango, voda, čekanka, citronová šťáva a agar.

Dobrou chuť přeji!
Moje kniha Eat Live Feel Well se 77 bezlepkovými recepty, jógou a procházkou po Praze. K dostání na Amazonu. Kniha je v angličtině.
📙 A zde si knihu můžete, společně se mnou prolistovat:-)
Yorumlar