Hummus připravuji prakticky každý týden, pokaždé nějak jinak, ale asi kombinace cizrna, římský kmín a koriandr se mi zamlouvá nejvíce. Hummus podáváme k masu, sýrům, jako dip se zeleninou nebo třeba jako pomazánku na čerstvý bezlepkový chléb.
Tajnou ingrediencí je pasta, která se jmenuje Tahini. Vyrábí se ze sezamu. Dnes je již běžně k dostání.
Snadné, příprava 10 minut
Bez lepku, vajec, laktózy a masa
SUROVINY (1 miska):
1 balení cizrny v nálevu nebo si suchou cizrnu namočíme přes noc a uvaříme do měkka
1 lžíce sezamové pasty Tahin/i
1 hrst koriandru (1/2 nasekáme na ozdobu)
8 lžic olivového oleje
2 limety (šťáva z nich)
1 lžička římského kmínu
sůl a pepř
voda v případě, že bude hummus příliš hustý
sezam nebo různá semínka na ozdobu
POSTUP PŘÍPRAVY:
Z cizrny můžeme slít nálev, ale já ho nechávám, jinak bych musela přilít vodu, nicméně je to na vás.
Všechny ingredience dáme do stolního mixeru a rozmixujeme do hladka. Pouze polovinu koriandru si nasekáme na ozdobu.
Dáme do misky a dozdobíme, jak je libo.
Vychladíme a můžeme podávat.
Hummus se hodí jako dip k čerstvé zelenině, výborně ladí s grilovaným masem nebo salátům. Variací existuje celá řada. Můžete přidat koření, ku příkladu uzenou papriku, česnek nebo cibuli, dle chuti a nálady.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments