top of page

Bezlepkové vegetariánské LASAGNE

Bezlepkové lasagne dělám poměrně často, jen se mi je stále nepodařilo vyfotit. Konečně! Tedy tentokrát ve verzi pro vegetariány nebo pro ty, kdo nemusí mít každý den maso. Pokud nepoužijeme sýr, tak mohou být samozřejmě i veganské.


Lasagne není potřeba předvařit, jen je nutné mít dostatek tekutiny v omáčce, jinak budou tvrdé. Příprava bezlepkových lasagní je snadná a velmi variabilní. Hodí se i na oblíbenou disciplínu, alespoň u nás - úklid lednice. Tedy, co najdete, můžete zpracovat. Houby, vejce, maso, špenát, rajčata, cukety, lilek apod.


Do lasagní nedávám bešamel - je to na másle osmažená mouka (hodí se k tomu rýžová) a zalitá mlékem. Přijde mi, že bezlepkové lasagne, v jakémkoliv provedení, mají již dostatek kalorií, tak ještě na to plácnout moučnou kaši s mlékem, no nevím. Nicméně, kdo si neumí představit lasagne bez bešamelu, je to samozřejmě na vás.


Pro tento recept, jsem zvolila italské bezlepkové těstoviny Granoro, které mají v nabídce i fenomenální lasagne Doporučujeme vyzkoušet.


Pokud hledáte další dobroty bez lepku, GMO a dalších chemických aditiv, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu


  • Snadné, příprava 15 min. , pečení cca. 20-30 minut.

  • Bez lepku, bez laktózy (pokud vynecháme sýr), masa a vajec


Bezlepkové vegetariánské LASAGNE

SUROVINY na bezlepkové lasagne pro 2 - 3 osoby:

  • bezlepkové lasagne použila jsem 1/2 balení

  • řapíkatý celer (2 řapíky)

  • pórek (10 cm)

  • olivový olej

  • 1 menší cibule (šalotka)

  • 1 menší cuketa

  • 1 mrkev

  • 1 petržel

  • T balení konzervovaných rajčat

  • 3 stroužky česneku

  • sůl, pepř

  • strouhaný parmezán dle chuti - dala jsem asi 2 lžíce do poslední vrstvy

  • sýr feta - 1 balení

  • 1-2 hrnky vývaru, podle chuti, já jsem použila zeleninový

  • petrželka nebo jiné zelené bylinky na ozdobu (asi hrst)


Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


Bezlepkové vegetariánské LASAGNE

POSTUP přípravy bezlepkových lasagní:


  • Nakrájíme si očištěnou cibuli na jemné kostičky, česnek a řapíkatý celer na plátky a pórek na kolečka. Petrželku omyjeme a nasekáme.

  • Mrkev a petržel oškrábeme a nakrájíme na kolečka.

  • Z cukety vybereme semínka, jde to lžičkou a nakrájíme ji na půlměsíce.



Bezlepkové vegetariánské LASAGNE

  • Na pánvi rozehřejme olivový olej a osmažíme nejdříve česnek, cibuli, řapíkatý celer a pórek do růžova, následně přidáme mrkev a petržel, poté cuketu. Chvíli restujeme.

  • Následně přidáme rajčata a vývar, osolíme a opepříme a necháme asi 2 minuty provařit.

  • Do připraveného pekáče dáme nejdříve omáčku, poté vrstvu lasagní a postupujeme stále stejně. Můžeme do každé vrstvy přidat také sýr.

  • Poslední vrstva je ovšem omáčka a není dobré, pokud někde jsou vidět lasagne - zůstanou tvrdé.

  • Nakonec posypeme fetou - něco si necháme na ozdobu.

  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C. Nejdříve přikryté, poté na posledních pár minut necháme péct do zlatova.

  • Nakonec dozdobíme bylinkami a fetou.


Pokud máte chuť na domácí bezlepkové těstoviny, zde naleznete recept pro inspiraci. Žádný strach je to jednoduché!


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



121 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page