• Dagmar Matějková

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ bez lepku

Začátek září patří jednoznačně švestkám. Nenechala jsem si tuto příležitost ujít a upekla jsem parádní švestkový koláč, který je téměř bez mouky a cukru je tam také málo. Použila jsem perníkové koření, protože ke švestkám skořice a spol. ladí.


Hotovo budeme mít za pár minut. Asi nejdéle trvalo vypeckování švestek, nějak nešly vyloupat. A samozřejmě pečení bude chvilku trvat. Mandle koláči také velmi sluší a ještě ke všemu toto pečení zvládne i malé dítě....


  • Snadné, doba přípravy 15 minut a pečení cca. 45 minut

  • Bez lepku a bez masa




Suroviny:

  • 1 vejce

  • špetka soli

  • 2 lžíce tmavého třtinového cukru

  • 1 hrst mandlí

  • 1 hrst lískových ořechů

  • 2 lžíce kukuřičné mouky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 1 lžička xantanu

  • 1 jogurt

  • 1 dl mléka (nemusíme spotřebovat vše)

  • 1 lžička perníkového koření

  • kousek másla na vymazání pekáče a trocha kokosu na jeho vysypání

  • 1 lžíce třtinového cukru, který rozmixujeme se špetkou skořice na posypání koláče




Postup přípravy:


  • Troubu si předehřejme na 190 °C a dortovou formu (18 cm) vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Švestky důkladně opláchneme a vypeckujeme.

  • Mandle a ořechy umeleme, dáme do mísy a přidáme všechny suché přísady.

  • Jogurt smícháme s vejcem a mlékem a promícháme se suchou směsí.

  • Jakmile máme hotovo, těsto dáme do pekáče a poklademe na něj vypeckované švestky. Moje švestky byly dost kyselé, pocukrovala jsem je tedy ještě trochou třtinového cukru. Pokud budou vaše dostatečně sladké, tento krok můžete vynechat.

  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.

  • Necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme podávat.




#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #svestkovykolac #kolacbezlepku #svestky #mandle #malocukru

Recent Posts

See All