Začátek září patří jednoznačně švestkám. Nenechala jsem si tuto příležitost ujít a upekla jsem parádní švestkový koláč, který je téměř bez mouky a cukru je tam také málo. Použila jsem perníkové koření, protože ke švestkám skořice a spol. ladí.
Hotovo budeme mít za pár minut. Asi nejdéle trvalo vypeckování švestek, nějak nešly vyloupat. A samozřejmě pečení bude chvilku trvat. Mandle koláči také velmi sluší a ještě ke všemu toto pečení zvládne i malé dítě....
Snadné, doba přípravy 15 minut a pečení cca. 45 minut
Bez lepku a bez masa
Suroviny:
1 vejce
špetka soli
2 lžíce tmavého třtinového cukru
1 hrst mandlí
1 hrst lískových ořechů
2 lžíce kukuřičné mouky
1/2 prášku do pečiva
1 lžička xantanu
1 jogurt
1 dl mléka (nemusíme spotřebovat vše)
1 lžička perníkového koření
kousek másla na vymazání pekáče a trocha kokosu na jeho vysypání
1 lžíce třtinového cukru, který rozmixujeme se špetkou skořice na posypání koláče
Postup přípravy:
Troubu si předehřejme na 190 °C a dortovou formu (18 cm) vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Švestky důkladně opláchneme a vypeckujeme.
Mandle a ořechy umeleme, dáme do mísy a přidáme všechny suché přísady.
Jogurt smícháme s vejcem a mlékem a promícháme se suchou směsí.
Jakmile máme hotovo, těsto dáme do pekáče a poklademe na něj vypeckované švestky. Moje švestky byly dost kyselé, pocukrovala jsem je tedy ještě trochou třtinového cukru. Pokud budou vaše dostatečně sladké, tento krok můžete vynechat.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.
Necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme podávat.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
コメント