Dagmar Matějková
16. říj 20222 min
Aktualizace: 12. pro 2023
Tento recept nepatří asi k nejzdravějším, protože se samozřejmě smaží. Pro jednou se asi nic nestane. Musím říct, že tato verze bramboráku chutná báječně a chuťově mě pozitivně překvapil. Bramborák je šťavnatý a s dipem chutná znamenitě.
Jak už jsem se zmínila u ostatních receptů z Asie, pšeničná mouka zde není takové terno jako u nás, používá se daleko méně. Opět jeden z receptů pro bezlepkáře, vegetariány nebo lidi s alergií na laktózu. Suroviny jsou běžně k dostání ať už v lepších supermarketech nebo vietnamských večerkách.
Kdo nemá rád pálivé může ubrat na chilli nebo si uvaří něco jiného:-).
Velmi snadné, příprava 15 minut, smažení asi 20 minut.
Bez lepku, masa a laktózy
5 brambor
1 velká cibule (bílá)
2 vejce
2 lžíce kukuřičné mouky
sůl a pepř
olej na smažení
2 lžičky bílých sezamových semínek
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky
1/4 hrnku sójové omáčky bez lepku
1 lžíce sezamového oleje
2 lžičky třtinového cukru
1 červená chilli paprička
Nejdříve si připravíme dip. Na suché pánvi si opražíme sezamová semínka do zlatova. Jakmile máme hotovo dáme stranou, aby vystydla.
Mezitím si nakrájíme najemno chilli papričku (semínka vybereme) a česnek a jarní cibulku nakrájíme na drobná kolečka,
Smícháme tekutiny s cukrem a až se cukr rozpustí, přidáme zeleninu a semínka, dobře promícháme a dáme do mističek.
Na bramborák si okrouháme brambory, které následně nastrouháme.
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno.
Vejce rozšleháme a všechny suroviny smícháme dohromady, osolíme a opepříme.
Smažíme na pánvi na troše oleje. Smažíme zvolna a bramboráky udržujeme v teple. Já jsem si je (pokud jsme je hned nesnědli), dávala do pekáče a pak šup do trouby vyhřáté asi na 125 °C.
Podáváme s dipem.
Dobrou chuť přeji!
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.