Brokolice je moje oblíbená zelenina jako ostatně většina místní nebo exotické zeleniny. V bezlepkové kuchyni s brokolicí můžeme zažít spoustu zábavy a chuti v mnoha oblastech. Od zadělávané, pečené, vařené přes smaženou třeba v placičkách nebo v mojí oblíbené bezlepkové brokolicové polévce. A pokud se nemýlím, jedná se také o velmi zdravou potravinu.
Jak už jsem se zmínila v několika mých receptech, do polévek bez lepku není potřeba přidávat zásmažku, škrob nebo mouku s vodou, ale postačí zeleninu, část nebo všechnu, rozmixovat. Dozdobíme různými semínky, bylinkami a olivovým olejem a máme hotovo.
V restauracích se ovšem nezapomeňte zeptat, co použili na zahuštění. Dovolím si tipnout, že to bude mouka....
Tato krémová brokolicová polévka bez lepku je snadná a vydatná. Zvládne ji uvařit i člověk, který s vařením mnoho zkušeností nemá. Tak proč to nezkusit?
Pokud hledáte potraviny bez lepku a výběrové BIO a Demeter kvalitě, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu.
Snadné, do 30 minut na stole (pokud máte k dispozici vývar)
Bez lepku, bez laktózy, masa a vajec - veganská
SUROVINY na brokolicovou polévku bez lepku pro 4 osoby:
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 balení brokolice
olivový olej - nebo jiný dle Vašeho výběru, můžete také použít (ne)máslo na restování zeleniny
1 velká cibule
2 stroužky česneku
řapíkatý celer (2 řapíky)
zeleninový vývar nebo vodu asi 1 litr, tz. cca. 4 hrnky
sůl, pepř
bylinky a semínka na ozdobu a kdo má rád, může přidat také smetanu
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy brokolicové polévky bez lepku:
Očistíme si zeleninu. Cibuli, česnek a řapíkatý celer si nakrájíme nahrubo..
Dále si očistíme kořenovou zeleninu a nakrájíme, klidně nahrubo, budeme mixovat. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky nebo nakrájíme, opět zmíním, že budeme mixovat, tudíž estetika jde stranou.
V hrnci si rozehřejeme olivový olej a dáme si restovat cibuli, česnek a řapíkatý celer. Jakmile bude zelenina růžová, přidáme kořenovou zeleninu a necháme restovat.
Nakonec přidáme brokolici, rychle orestujeme, zalijeme vývarem, okořeníme a povaříme. Nechceme aby byla syrová, ale ani rozvařená na kaši.
Jakmile jsme s uvařením brokolice spokojeni, polévku rozmixujeme do hladka a ozdobíme bylinkami. Ráda si nechávám pár kousků brokolice stranou, které si nakrájím a dám do rozmixované polévky zpět. Polévka tím získá další texturu.
Kdo si chce opravdu dopřát, přidá do polévky smetanu - ať už klasickou nebo rostlinnou.
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako lehkou večeři doplněnou o čerstvé bezlepkové pečivo.
Už jste navštívili náš nový bezlepkový obchod v Praze?
Adresa: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7 - Holešovice, Tramvaj: Veletržní palác, Metro: Vltavská
Po - Pá: 10.00 - 18.00, So: 9.00 - 12.00
Preferujeme platbu kartou.
Těšíme se na viděnou!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments