top of page

Bezlepkový pivní CHLÉB

Chléb s pivem je taková česká klasika, ale bezlepkový chléb s bezlepkovým pivem už zase taková velká klasika není. Na pečení jsem použila pivo Ferdinand bezlepkové bez alkoholu z našeho bezlepkového eshopu. Máme samozřejmě i s alkoholem.


Jedná se o velmi jednoduchý recept a chléb je vláčný, výživný a křupavý.


  • Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.

  • Bez lepku a bez masa



Bezlepkový pivní chléb


SUROVINY:

  • 2 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže

  • 2 lžičky sušeného droždí

  • 1 lžička soli (Himalájská)

  • 1 lžička třtinové melasy

  • 1 1/4 hrnku piva bez lepku Nealko Ferdinand

  • 1 vejce

  • Xanthan - je součástí moučného mixu níže

  • Hrst pohankových vloček na posypání chleba (nemusí být)



Bezlepkové pivo Ferdinand Nealko



MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x):


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!



Bezlepkový pivní chléb



POSTUP:

  • Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše a jistě nám zůstane i na příště.

  • Do mouky přidáme sůl, sušené droždí a dobře promícháme.

  • Mezitím si připravíme pivo, přidáme vejce a melasu, které jsme si předem rozšlehali vidličkou.

  • V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu.

  • Zpracujeme těsto. V robotu nebo ručně.

  • Těsto jsem zpracovalo do formy válečku, dala jsem do formy na pečení toustového chleba a nechala kynout. Formu buď vymažeme třeba máslem nebo použijeme pečící papír.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.

  • Po upečení necháme na mřížce vystydnout.



Bezlepkový pivní chléb


Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v tousteru.


Přeji Vám úspěšné pečení!


A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



207 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page