Chléb s pivem je taková česká klasika, ale bezlepkový chléb s bezlepkovým pivem už zase taková velká klasika není. Na pečení jsem použila pivo Ferdinand bezlepkové bez alkoholu z našeho bezlepkového eshopu. Máme samozřejmě i s alkoholem.
Jedná se o velmi jednoduchý recept a chléb je vláčný, výživný a křupavý.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.
Bez lepku a bez masa

SUROVINY:
2 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička třtinové melasy
1 1/4 hrnku piva bez lepku Nealko Ferdinand
1 vejce
Xanthan - je součástí moučného mixu níže
Hrst pohankových vloček na posypání chleba (nemusí být)

MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x):
1 a 3/4 hrnky rýžové mouky natural
1 hrnek teffové mouky
2/3 hrnku bramborové mouky
1/2 hrnku tapiokové mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
4 lžičky xantanu
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše a jistě nám zůstane i na příště.
Do mouky přidáme sůl, sušené droždí a dobře promícháme.
Mezitím si připravíme pivo, přidáme vejce a melasu, které jsme si předem rozšlehali vidličkou.
V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu.
Zpracujeme těsto. V robotu nebo ručně.
Těsto jsem zpracovalo do formy válečku, dala jsem do formy na pečení toustového chleba a nechala kynout. Formu buď vymažeme třeba máslem nebo použijeme pečící papír.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.

Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v tousteru.
Přeji Vám úspěšné pečení!
A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments