top of page

Bezlepkový kořeněný lilek s cizrnou

Obrázek autora: Dagmar MatějkováDagmar Matějková

Aktualizováno: 12. 12. 2023

Inspirováno středomořskou dietou. Receptů s lilkem není nikdy dost, je to vynikající zelenina, jen mi přijde, že příprava je méně častá, protože většina z nás, neví, co s lilkem dělat:-).


Lilek s cizrnou a rajčaty je vynikající chutné a zdravé jídlo, které můžeme podávat s rýží nebo třeba bezlepkovými plackami nebo pečivem. Hotovo máme opět do 1/2 hodiny a mimo krájení, se asi moc toho zkazit nedá.


Nesmí chybět hutný řecký jogurt a nějaká ta bylinka. Já jsem použila čerstvý koriandr. Pokud použijeme rostlinný jogurt nebo jej vynecháme máme parádní pokrm pro vegany.


Pokud hledáte potraviny bez lepku a výběrové BIO a Demeter kvalitě, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu.


  • Snadné, do 30 minut na stole

  • Bez lepku, bez laktózy (pokud vynecháme jogurt), masa a vajec


Bezlepkový kořeněný lilek s cizrnou


SUROVINY na bezlepkový lilek pro 4 osoby:

  • 1 lilek

  • olivový olej

  • 1 velká cibule (červená)

  • 8 stroužků česneku

  • řapíkatý celer (2 řapíky)

  • 1 červená paprika (kapie)

  • 1 plechovka vařené cizrny

  • 1 plechovka krájených rajčat

  • 1 lžička římského kmínu (mletý i drcený)

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 1/2 lžičky skořice

  • 1 lžička kurkumy

  • sůl, pepř

  • hustý řecký jogurt na ozdobu

  • svazek čerstvého koriandru

  • vařená rýže basmati nebo bezlepkový chléb k podávání


Bezlepkový kořeněný lilek s cizrnou

Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

POSTUP:

  • Očistíme si zeleninu. Cibuli, česnek a řapíkatý celer nakrájíme najemno.

  • Lilek nakrájíme na kostičky, papriku také.

  • V hrnci rozehřejeme olivový olej a dáme restovat cibuli, česnek a řapíkatý celer. Jakmile bude zelenina růžová, přidáme lilek a papriku. Chvíli restujeme, lilek by měl pustit šťávu.

  • Osolíme, opepříme a přidáme koření. Asi 1/2 minuty restujeme. Následně přidáme cizrnu a rajčata a necháme dusit pod pokličkou do změknutí lilku.

  • Mezitím si připravíme rýži.

  • Jakmile máme hotovo, ozdobíme jogurtem a bylinkami a podáváme.


Bezlepkový kořeněný lilek s cizrnou


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



Comments


© 2020-2025 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Matricaria Chamomilla s.r.o.

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, Jednatelka společnosti

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, DIČ: CZ 023 62 597 (plátce DPH) 

Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze   

Kontaktní e-mail: info@celiakarna.cz    

  • YouTube
  • Spotify
  • Celiakarna
  • Celiakarna.cz
bottom of page