Bezlepková vánočka je něco, co je pro mne asi vyšší dívčí. Já na to prostě nemám trpělivost. Tak jsem udělala z vánočkového těsta takový chlebíček.
No, já vím, tvar vánočky to nemá, ale ono se to v tom žaludku už nepozná:-). Těsto krásně nakynulo a chlebíček byl voňavý a velmi dobrý. Cukr jsem nepoužila, sladila jsem čekankou.
Snadné, příprava 20 minut, kynutí asi 1 hodina, pečení cca. 45 minut, podle toho, jak Vám peče trouba
Bez lepku a bez masa
SUROVINY:
2 hrnky bezlepkové mouky (smíchala jsem tapiokovou, mandlovou, kukuřičnou a rýžovou mouku - stejné díly)
špetku soli (Himalájská)
1/2 hrnku mléka
3 lžíce slazení z čekanky
2 vejce
1/2 kostky droždí
2 cm másla
1 lžička octa
1 hrnek mandlí, brusinek a vlašských ořechů
mandlové lupínky na posypání
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Propláchneme si brusinky horkou vodou.
Připravíme si kvásek - vlažné mléko smícháme s droždím, asi lžící čekanky a lžící moučného mixu, necháme vzejít.
Suché přísady smícháme a dáme do mísy robota a přidáme kvásek, vejce, ocet a zbytek čekanky. Necháme robot pracovat a přilijeme rozpuštěné máslo - nesmí být horké.
Těsto důkladně propracujeme a nakonec zapracujeme směs ořechů a brusinek.
Necháme kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut. Na pečení jsem použila formu na pečení, kterou jsem vyložila pečícím papírem a nakonec jsem těsto posypala mandlovými lupínky.
Vynikající na snídani s máslem a hrnek kávy.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments