top of page

Bezlepkový CHLÉB základní

Aktualizováno: 10. 12. 2023

Tento chléb peču v různých obměnách téměř pořád, hlavně pokud nemám čas nebo nechci experimentovat. Pokaždé se povede a je jako u všech mých receptů, tradičně bez vážení. Potřebujeme, jako měřící nástroje, jenom hrnek, lžíci a lžičku.


Bezlepkové směsi nepoužívám a postupem času jsem si ověřila, že nejlepších výsledků dosahuji, pokud smíchám 3 druhy mouky. V tomto receptu jsem použila rýžovou, tapiokovou a hrachovou. Pokud pečete ze směsí, asi se Vám povede také, možná bych se jen podívala, co ta Vaše směs všechno obsahuje, ať to nepřeženete s xantanem nebo třeba psyliem.

  • Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení cca. 1 hodina

  • Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa


Bezlepkový chléb základní recept


SUROVINY:


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


Bezlepkový chléb základní recept


Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.


POSTUP:

  • Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku - dala jsem 1,5 hrnku rýžové, 1 hrnek tapiokové, 1/2 hrnku hrachové.

  • Do mouky přidáme droždí, sůl, chia a lněná semínka, xantanovou gumu, psylium a dobře promícháme.

  • Vodu s čekankou a octem přidáváme postupně, dle potřeby a nasákavosti mouky. Těsto není ani tuhé, ani tekuté.

  • Ke zpracování použijeme robot nebo pracujeme ručně.

  • Těsto jsem zpracovala v robotu a nechala jsem kynout v ošatce. Trvá to asi hodinu, těsto zvětší cca. 2 krát svůj objem.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 230 °C.

  • Na tento chléb jsem použila těžkou litinovou formu na pečení. Používám Le Creuset. Pokud o nákupu uvažujete, je to sice drahý špás, ale vydrží Vám celý život a asi ji zdědí ještě naše vnoučata. Formu je potřeba nechat nahřát i s víkem v troubě a teprve až poté, vložíme vykynuté těsto na bezlepkový chléb do pečící formy, přiklopíme víkem a pečeme 45 minut pod pokličkou. Následně víko sundáme a dopečeme do požadované barvy.

  • Po upečení necháme na mřížce vystydnout.

  • Tento chléb jsem pekla ve čtvrtek. Je neděle večer a stále, chléb, bez ztráty kytičky můžeme konzumovat.


Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz


Bezlepkový chléb základní recept

Přeji Vám úspěšné pečení!


A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



3 312 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page