Na tomto chlebu není nic složitého. Těsto je překvapivě téměř "normální" a pracovalo se s ním nad očekávání dobře. Krásně nakynul a pekla jsem opět v litinové formě, ale asi by se povedl i bez ní.
Teffová mouka je zřídka k dostání v běžné obchodní síti, ale o to větší mám radost, že jsem si mohla kvalitu této mouky, která bude k dostání v eshopu celiakarna.cz, vyzkoušet na tomto chlebu. Bezlepkovou moučnou směs jsem si namíchala podle receptu níže.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.
Bez lepku a bez masa

SUROVINY:
2 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička čekankového sirupu
1 1/4 hrnku vody
1 vejce
2 lžíce olivového oleje
1 lžička jablečného octa
Xanthan - je součástí moučného mixu
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.

MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x):
1 a 3/4 hrnky rýžové mouky natural
1 hrnek teffové mouky
2/3 hrnku bramborové mouky
1/2 hrnku tapiokové mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
4 lžičky xanthanu
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše a jistě nám zůstane i na příště.
Do mouky přidáme sůl, sušené droždí a dobře promícháme.
Mezitím si připravíme vlažnou vodu a přidáme do ní vejce a olej, rozšleháme.
V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu.
Zpracujeme těsto. V robotu nebo ručně.
Těsto jsem zpracovalo do formy válečku, dala jsem do moukou vysypané ošatky a nechala kynout, až zdvojnásobilo svůj objem.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Kdo má litinovou formu předehřeje si litinovou formu i s poklopem a poté peče zavřené asi 30 minut a dalších 30 minut otevřené. Do litinové formy dejte pečící papír - já jsem ho zapomněla a nic se nestalo....
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.

Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v tousteru.
Přeji Vám úspěšné pečení!
A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Commentaires