top of page

Bezlepkový CHLÉB s teffovou moukou

Aktualizováno: 23. 1.

Na tomto chlebu není nic složitého. Těsto je překvapivě téměř "normální" a pracovalo se s ním nad očekávání dobře. Krásně nakynul a pekla jsem opět v litinové formě, ale asi by se povedl i bez ní.


Teffová mouka je zřídka k dostání v běžné obchodní síti, ale o to větší mám radost, že jsem si mohla kvalitu této mouky, která bude k dostání v eshopu celiakarna.cz, vyzkoušet na tomto chlebu. Bezlepkovou moučnou směs jsem si namíchala podle receptu níže.


  • Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.

  • Bez lepku a bez masa


Bezlepkový CHLÉB s teffovou moukou


SUROVINY:

  • 2 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže

  • 2 lžičky sušeného droždí

  • 1 lžička soli (Himalájská)

  • 1 lžička čekankového sirupu

  • 1 1/4 hrnku vody

  • 1 vejce

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička jablečného octa

  • Xanthan - je součástí moučného mixu


Bezlepkový CHLÉB s teffovou moukou


MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x):


Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


Bezlepkový CHLÉB s teffovou moukou


POSTUP:

  • Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše a jistě nám zůstane i na příště.

  • Do mouky přidáme sůl, sušené droždí a dobře promícháme.

  • Mezitím si připravíme vlažnou vodu a přidáme do ní vejce a olej, rozšleháme.

  • V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu.

  • Zpracujeme těsto. V robotu nebo ručně.

  • Těsto jsem zpracovalo do formy válečku, dala jsem do moukou vysypané ošatky a nechala kynout, až zdvojnásobilo svůj objem.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Kdo má litinovou formu předehřeje si litinovou formu i s poklopem a poté peče zavřené asi 30 minut a dalších 30 minut otevřené. Do litinové formy dejte pečící papír - já jsem ho zapomněla a nic se nestalo....

  • Po upečení necháme na mřížce vystydnout.


Bezlepkový CHLÉB s teffovou moukou

Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v tousteru.


Přeji Vám úspěšné pečení!


A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



458 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page