Chléb s 8 % jogurtem je neuvěřitelně vláčný a vydržel ve výtečné kondici téměř 5 dní. Přišla jsem patrně na mix bezlepkové mouky, který velmi dobře funguje. Pekla jsem z čerstvého droždí, nikoliv ze sušeného, těsto nádherně nakynulo.
Moučný mix, ze kterého jsem pekla, najdete níže.
Jedná se o velmi jednoduchý recept a chléb je vláčný, měkký, téměř jako lepkový.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.
Bez lepku a bez masa
SUROVINY:
3 hrnky bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže
1/2 kostky droždí
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička agávového sirupu
1/2 hrnku pomletých lněných (zlatých) a chia semínek
1 lžička octu
2 lžíce 8 % jogurtu
1 a 1/2 hrnku (přibližně) vlažné vody, přidáváme postupně
MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x):
1,5 hrnku rýžové mouky natural
1/2 hrnku rýžové mouky červené
1/2 hrnku bramborové mouky
1 hrnek tapiokové mouky
1/2 hrnku cizrnové mouky
1/2 hrnku vloček z prosa
4 lžičky Xantanu
1 lžička Psylia
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše a jistě nám zůstane i na příště.
Do mouky přidáme sůl a dobře promícháme.
Mezitím si necháme vzejít kvásek. Vzala jsem si jogurt, agáve, kvasnice a trošku vlažné vody a nechala jsem kvasnice asi 10 minut pracovat. Samozřejmě kvásek bude pracovat rychleji, pokud jogurt nebude přímo z lednice.
V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu a postupně přidáváme vodu s octem.
Zpracujeme těsto. V robotu nebo ručně.
Těsto jsem zpracovala v robotu a nechala jsem kynout v nádobě od něj asi 40 minut, poté jsem dala těsto do ošatky a nechala dalších 20 minut kynout.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Já jsem pekla ve formě na chleba s poklicí.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici, tento dokonce vydržel od neděle do pátku. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v toustru.
Přeji Vám úspěšné pečení!
A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments