top of page

Bezlepkový CHLÉB s jogurtem

Aktualizováno: 12. 12. 2023

Chléb s 8 % jogurtem je neuvěřitelně vláčný a vydržel ve výtečné kondici téměř 5 dní. Přišla jsem patrně na mix bezlepkové mouky, který velmi dobře funguje. Pekla jsem z čerstvého droždí, nikoliv ze sušeného, těsto nádherně nakynulo.

Moučný mix, ze kterého jsem pekla, najdete níže.


Jedná se o velmi jednoduchý recept a chléb je vláčný, měkký, téměř jako lepkový.


  • Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.

  • Bez lepku a bez masa



Bezlepkový CHLÉB s jogurtem


SUROVINY:



Bezlepkový CHLÉB s jogurtem


MOUČNÝ MIX (můžeme péct 2x):


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!



Bezlepkový CHLÉB s jogurtem


POSTUP:

  • Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše a jistě nám zůstane i na příště.

  • Do mouky přidáme sůl a dobře promícháme.

  • Mezitím si necháme vzejít kvásek. Vzala jsem si jogurt, agáve, kvasnice a trošku vlažné vody a nechala jsem kvasnice asi 10 minut pracovat. Samozřejmě kvásek bude pracovat rychleji, pokud jogurt nebude přímo z lednice.

  • V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu a postupně přidáváme vodu s octem.

  • Zpracujeme těsto. V robotu nebo ručně.

  • Těsto jsem zpracovala v robotu a nechala jsem kynout v nádobě od něj asi 40 minut, poté jsem dala těsto do ošatky a nechala dalších 20 minut kynout.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Já jsem pekla ve formě na chleba s poklicí.

  • Po upečení necháme na mřížce vystydnout.


Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.



Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici, tento dokonce vydržel od neděle do pátku. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v toustru.


Přeji Vám úspěšné pečení!


A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



1 925 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page