Bezlepkový CHLÉB kmínový světlý

Tento bezlepkový chléb obsahuje vejce a mléko a je opět upečen bez konvenčního mixu. Mouky jsem si tentokrát i zapsala:-), můžete tedy vyzkoušet a použít i pro jiné recepty, třeba s mými oblíbenými semínky všeho druhu. Žádný strach, je to snadné.


Chléb krásně nakynul a na bezlepkové těsto se s ním i docela dobře pracovalo. Pekla jsem v litinové formě. Mám už léta Le Creuset a postupně této formě přicházím na chuť. Dlouho jsem litovala, že jsem si tak těžkou formu koupila. Ovšem musím uznat, že to má něco do sebe.


  • Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.

  • Bez lepku a bez masa


Bezlepkový CHLÉB kmínový světlý

SUROVINY:

  • 2 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže

  • 2 lžičky sušeného droždí

  • 1 lžička soli (Himalájská)

  • 2 lžičky třtinového cukru

  • 2 lžičky kmínu (celý)

  • 1 1/4 hrnku mléka

  • 1 vejce

  • 2 lžíce olivového oleje

  • Xanthan - je součástí moučného mixu


Bezlepkový CHLÉB kmínový světlý

MOUČNÝ MIX:

  • 2 hrnky rýžové mouky natural

  • 1 hrnek bílé rýže

  • 2/3 hrnku bramborové mouky

  • 1/2 hrnku tapiokové mouky

  • 1/2 hrnku kukuřičné mouky

  • 4 lžičky xanthanu


Bezlepkový CHLÉB kmínový světlý

POSTUP:

  • Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše.

  • Přidáme sůl, kmín, cukr a droždí a dobře s moukou promícháme.

  • Mezitím si zahřejme mléko, mělo by být vlažné a přidáme do něj vejce a olej, rozšleháme.

  • V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu.

  • Zpracujeme těsto. Tentokrát jsem nepracovala v mixeru, použila jsem ruční "pohon" a překvapivě se s těstem docela dobře pracovalo.

  • Těsto jsem zpracovalo do formy válečku, dala jsem do moukou vysypané ošatky a nechala kynout, až zdvojnásobilo svůj objem.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Kdo má litinovou formu předehřeje si litinovou formu i s poklopem a poté peče zavřené asi 30 minut a dalších 30 minut otevřené. Do litinové formy dejte pečící papír.

  • Po upečení necháme na mřížce vystydnout.

Já jsem chléb ještě potřela vejcem a posypala kmínem, ale asi není potřeba to dělat. Možná jsem mohla posypat ještě hrubozrnnou solí. Příště:-)


Bezlepkový CHLÉB kmínový světlý

Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v toustru.


Přeji Vám úspěšné pečení!


A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!



Bezlepkový CHLÉB kmínový světlý


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



160 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše