Tento bezlepkový chléb obsahuje vejce a mléko a je opět upečen bez konvenčního mixu. Mouky jsem si tentokrát i zapsala:-), můžete tedy vyzkoušet a použít i pro jiné recepty, třeba s mými oblíbenými semínky všeho druhu. Žádný strach, je to snadné.
Chléb krásně nakynul a na bezlepkové těsto se s ním i docela dobře pracovalo. Pekla jsem v litinové formě. Mám už léta Le Creuset a postupně této formě přicházím na chuť. Dlouho jsem litovala, že jsem si tak těžkou formu koupila. Ovšem musím uznat, že to má něco do sebe.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení také.
Bez lepku a bez masa
SUROVINY:
2 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky, mix mouky, kterou jsem použila, naleznete níže
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli (Himalájská)
2 lžičky třtinového cukru
2 lžičky kmínu (celý)
1 1/4 hrnku mléka
1 vejce
2 lžíce olivového oleje
Xanthan - je součástí moučného mixu
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
MOUČNÝ MIX:
2 hrnky rýžové mouky natural
1 hrnek bílé rýže
2/3 hrnku bramborové mouky
1/2 hrnku tapiokové mouky
1/2 hrnku kukuřičné mouky
4 lžičky xanthanu
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku, dle návodu výše.
Přidáme sůl, kmín, cukr a droždí a dobře s moukou promícháme.
Mezitím si zahřejme mléko, mělo by být vlažné a přidáme do něj vejce a olej, rozšleháme.
V mouce si uděláme důlek a nalijeme tekutinu.
Zpracujeme těsto. Tentokrát jsem nepracovala v mixeru, použila jsem ruční "pohon" a překvapivě se s těstem docela dobře pracovalo.
Těsto jsem zpracovalo do formy válečku, dala jsem do moukou vysypané ošatky a nechala kynout, až zdvojnásobilo svůj objem.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C. Kdo má litinovou formu předehřeje si litinovou formu i s poklopem a poté peče zavřené asi 30 minut a dalších 30 minut otevřené. Do litinové formy dejte pečící papír.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Já jsem chléb ještě potřela vejcem a posypala kmínem, ale asi není potřeba to dělat. Možná jsem mohla posypat ještě hrubozrnnou solí. Příště:-)
Chleba vydrží obvykle 3-4 dny ve velmi dobré kondici. Pokud byste chleba nesnědli, můžete část zamrazit a poté rozehřát v toustru.
Přeji Vám úspěšné pečení!
A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
コメント