Můj klasický bezlepkový chléb "3 hrnky" tentokrát v provedení - "potřebovala jsem uklidit ve spíži" a spotřebovat otevřené mouky.
Myslím, že každý z nás, kdo peče bezlepkově, má spoustu bezlepkové mouky v různých dózách nebo pytlících a jednou za čas je potřeba, s tím něco udělat.
Tento čas nastal právě včera. Myslím, že pokud si dosadíte do receptu vaše bezlepkové zbytky, chléb dopadne podobně - tedy výtečně nebo samozřejmě lépe:-).
Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.
A pokud bydlíte v Praze, tak se zastavte v našem bezlepkovém obchodě v Holešovicích na adrese: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7.
Otevřeno máme PO-PÁ: 10.00 - 18.00, SO: 09.00 - 12.00. Preferujeme platbu kartou.
Snadné, příprava 15 minut, kynutí asi 1, 5 hodiny, pečení cca. 1 hodina
Bez lepku, mléka, vajec a bez masa
SUROVINY na bezlepkový chléb:
1 balení droždí (sušené)
1 lžička třtinového cukru nebo medu
asi 2 hrnky vlažné vody
3 hrnky bezlepkové mouky, já jsem použila (1 hrnek teffové, 1 hrnek rýžové, 1/2 hrnku bramborové, 1/2 světlého mixu od Hammermuehle)
1 lžička soli
2 lžíce lněného semínka (použila jsem 1 lžíci zlatého a 1 lžíci hnědého šrotovaného lněného semínka)
1/2 lžičky xantanu
1 lžíce psylia (použila jsem mleté psylium)
1 lžíce octa
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkový chléb:
Psylium smícháme asi s hrnkem vody, rozmícháme metličkou a za pár sekund se nám vytvoří gel.
Smícháme suché přísady a dáme vše do kuchyňského robota nebo mísy a přidáme gel z psylia.
Přidáme tekuté přísady (voda, ocet) k suchým a zpracujeme těsto. Necháme pracovat robot cca. 5 minut na střední výkon. Tekutinu přidávejte postupně a kontrolujte konzistenci těsta. Těsto by nemělo být ani tuhé, ale ani tekuté. Něco mezi, tak aby se vám dal udělat bochník.
Těsto necháme na teplém místě vykynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem. Můžeme dát do ošatky.
Tento chléb jsem pekla, jak můžete vidět, v litinovém hrnci. Litinový hrnec necháme i s pokličkou nahřát v troubě. Jakmile trouba dosáhne požadované teploty (220 °C) dáme bochník na pečící papír, dáme do hrnce, nařízneme, přikryjeme pokličkou.
Pečeme v předem předehřáté troubě na 220 °C asi 1 hodinu. Pokličku sundávám až tak cca. 10 minut před koncem pečení.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Přeji Vám úspěšné pečení!
Už jste navštívili náš nový bezlepkový obchod v Praze?
Adresa: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7 - Holešovice, Tramvaj: Veletržní palác, Metro: Vltavská
Po - Pá: 10.00 - 18.00, So: 9.00 - 12.00
Preferujeme platbu kartou.
Virtuální prohlídka
A pokud se chcete po obchodě virtuálně projít a dozvědět se nějaké informace o bezlepku nebo třeba o tom, co to je kvalita Demeter, podívejte se na podcast bezlepkářek, které obchod navštívily a natočily asi 30 minutové video. Najdete níže nebo třeba na instagramu @bezlepkarky_podcast.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Dobrý den, paní Martino, moc děkuji za fotku a chválu! Váš chléb vypadá moc pěkně, jste šikovná! Přeji vše dobré, Dagmar M.
Hrnkovy chleb se mi povedl a je vyborny,dekuji za rady a tipy a Vas e-shop🥰