Bezlepkové jarní závitky jsou oblíbeným asijským pokrmem, který se vyznačuje svou svěžestí a lehkostí. Jsou ideální volbou pro ty, kteří se vyhýbají lepku, a mohou být připraveny ve vegetariánské i masové verzi.
Následující recept je samozřejmě, jak jinak bezlepkový a přinese vám autentickou chuť Asie přímo do vaší kuchyně. Recept je doplněn o video, které je k dispozici na YouTube kanále celiakarna.cz nebo si video můžete prohlédnout níže.
Jako obvykle jsem si nemohla pomoci a dala jsem tam moje oblíbená lněná semínka.
Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.
A pokud bydlíte v Praze, tak se zastavte v našem novém bezlepkovém obchodě v Holešovicích na adrese: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7. Otevřeno máme PO-PÁ: 10.00 - 18.00, SO: 09.00 - 12.00.
Snadné, příprava 15 minut
Bez lepku, laktózy a bez masa (pokud žádné nepoužijete)
SUROVINY na bezlepkové jarní závitky:
Bezlepkové jarní závitky:
12 ks rýžového papíru (bezlepkový)
Rýžové nudle dle Vašeho výběru, my jsme použili BIO Vermicelli z hnědé rýže
1 okurka, nakrájená na tenké proužky
1 paprika nakrájená na tenké proužky
1 hrst čerstvého koriandru nebo jiné bylinky, můžete použít mátu, bazalku apod.
a dále můžete použít třeba krevety nebo tofu (pro vegetariánskou verzi), hlávka salátu, klíčky apod.
Dip:
3 lžíce sójové omáčky Tamari (bezlepková)
2 lžíce rýžového octa
1 lžíce sezamového oleje
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
1 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaného
1 malá chilli paprička, jemně nasekaná (volitelné)
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkové jarní závitky:
Příprava ingrediencí:
Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu, poté je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Zeleninu nakrájejte na tenké proužky.
Pokud používáte krevety, orestujte je na pánvi do růžova. Tofu nakrájejte na kostičky a případně orestujte do zlatova.
Příprava dipu:
V misce smíchejte všechny ingredience na dip. Dobře promíchejte, aby se chutě spojily.
Příprava rýžového papíru:
Naplňte velkou mísu nebo talíř teplou vodou. Rýžový papír namočte na 30 vteřin, dokud nezměkne.
Plnění a balení závitků:
Na střed rýžového papíru umístěte trochu rýžových nudlí, několik kousků papriky, okurky a pokud použijete tak krevet nebo tofu a bylinky. Snažte se nepřehánět s množstvím náplně, aby se závitky dobře balily.
Balení závitků:
Přeložte spodní část papíru přes náplň, poté přeložte boční strany směrem ke středu a nakonec závitek zarolujte směrem nahoru, aby byl pevně uzavřený.
Podávání:
Hotové závitky rozložte na talíř a podávejte s připraveným dipem. Jarní závitky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také skladovat v lednici, zabalené ve vlhké utěrce a uložené v uzavíratelné nádobě, až do dvou dnů.
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Přeji Vám úspěšnou přípravu!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments