Nechala jsem se inspirovat videm nějaké paní z Německa, která chválila své bezlepkové housky tak, až mi to přišlo moc:-). Ale zase na druhou stranu, chápu, proč se nepochválit.
Recept jsem si upravila na bezlepkový hrnkový, použila jsem jiné suroviny a vzniklo z toho něco, za co se s klidným srdcem také mohu pochválit! Jsou vláčné, měkké a velmi chutné.
V chuti mi připomínají tzv. housky grahamové. S těstem se překvapivě dobře pracovalo, nebyla to taková ta klasická bezlepková "lepivka".
Výhodou samozřejmě je, že těsto není potřeba nechat kynout, uspoříme čas. Do těsta se dává gel z Psyllia, použila jsem dva druhy, oba v BIO kvalitě. Jedno Psyllium je indické od Dr. Gross má tmavou barvu a další Psyllium indické (slupky), takové jaké známe z běžné obchodní sítě. Pro porovnání jsem vám je vyfotila a koupit je můžete v našem bezlepkovém eshopu zde.
Housky jsem pekla večer, jedli jsme je tedy až na snídani. Nechala jsem je přes noc v našich BIO látkových sáčcích na pečivo a až ráno jsem je fotila na řezu a samozřejmě jsme je hned po zvěčnění rychle snědli. Doporučuji si je nahřát, já mám takový toustr s mřížkou, pak budou ještě křupavější.
Recept je opravdu základní, rychlý a není u toho potřeba žádné speciální vychytávky ani žádné odborné znalosti.
![Bezlepkové housky bez kynutí](https://static.wixstatic.com/media/864061_6cecdb67391a46f89a0cc49a04ae9517~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/864061_6cecdb67391a46f89a0cc49a04ae9517~mv2.jpg)
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas.
Bez lepku, vajec a bez masa
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
![Bezlepkové housky bez kynutí](https://static.wixstatic.com/media/864061_a41eef2350e84e54a666e441224c39b7~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/864061_a41eef2350e84e54a666e441224c39b7~mv2.jpg)
SUROVINY na 5 kusů větších bezlepkových housek:
0,5 hrnku mletých lněných semínek
1 lžičky soli (Himalájská)
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez lepku
1 lžička octa
2 lžíce šrotovaných lněných semínek
3 lžíce Psyllia
asi 1 a 1/2 hrnku vlažné vody
semínka na ozdobu (lze vynechat nebo nahradit např. hrubou solí)
Zde slíbený rozdíl mezi použitým Psylliem:
Psyllium od společnosti Dr. Gross v BIO kvalitě
![Psyllium bez lepku](https://static.wixstatic.com/media/864061_7c2f51f629a24479abe3d647f2e647c4~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/864061_7c2f51f629a24479abe3d647f2e647c4~mv2.jpg)
Psyllium od společnosti Salus v BIO kvalitě
![Psyllium bez lepku](https://static.wixstatic.com/media/864061_f0632b7b6e1f4e8d8248f4e4ef11735a~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/864061_f0632b7b6e1f4e8d8248f4e4ef11735a~mv2.jpg)
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP PŘÍPRAVY bezlepkových housek:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku.
Pokud mlýnek nemáme, odměříme si mouku a ostatní suroviny.
Psyllium si dáme do mísy a zalijeme vlažnou vodou (asi hrnkem), přidáme ocet a dobře promícháme. Necháme asi 10 minut stranou.
Suché přísady si smícháme a počkáme až se nám z psyllia udělá gel. Nesmí být ani úplně tuhý, ale také ne úplně tekoucí, prostě gel.
Nakonec vše zpracujeme v těsto, přidáme vodu, dle potřeby a uděláme koule. My jsme si připravili 5 větších, ale můžete experimentovat.
Troubu si necháme rozehřát na 190 °C a pečeme na plechu s pečícím papírem asi 30 minut.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
![Bezlepkové housky recept](https://static.wixstatic.com/media/864061_cef762f464ba4d519f27b6c5b441fe0e~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_651,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/864061_cef762f464ba4d519f27b6c5b441fe0e~mv2.jpg)
Přeji Vám úspěšné pečení!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments