Vyzkoušela jsem recept, který jsem našla na internetu, tuším, že paní byla Britka. Upravila jsem si množství, i vlastní ingredience, něco jsem silně zredukovala, např. cukr, místo 1/4 hrnku jsem dala lžíci a ještě bych příště ubrala. Povedly se takové "otylé" bezlepkové bulky.
Naběhly tak, že jsem měla strach, že se všech šest spojí v jednotlivý celek. Nespojily, staly se z nich takové masivní koule.
Měla jsem obavu, že to budou tzv. jeskyně - známe z pečení chleba, kdy chléb vypadá parádně, jen, když se rozkrojí zjistíte, že je dutý.
Překvapivě jsou nejen krásné, ale paradoxně snad i lepší na druhý den. Jsou jako obláčky. Nadýchané, měkké. No, co Vám budu povídat, vyzkoušejte sami.
Jako obvykle jsem si nemohla pomoci a dala jsem do těsta i na posypání moje oblíbená lněná semínka.
Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.
A pokud bydlíte v Praze, tak se zastavte v našem bezlepkovém obchodě v Holešovicích na adrese: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7. Otevřeno máme PO-PÁ: 10.00 - 18.00, SO: 09.00 - 12.00. Preferujeme platbu kartou.

Snadné, příprava 15 minut, kynutí asi 1, 5 hodiny, pečení cca. 20 minut
Bez lepku a bez masa
SUROVINY na bezlepkové bulky:
2 lžíce psylia
3/4 hrnku teplé vody na namočení Psylia
1 hrnek tapioky
1/2 hrnku prosné mouky
1/2 hrnku bezlepkové mouky, já jsem použila směs na rustikální bezlepkový chléb, ale můžete použít např. pohankovou nebo třeba čirokovou (mně zapáchá, nepoužívám ji, ale je to na vás)
1 lžička soli (Himalájská nebo kvalitní mořská)
1 lžíce cukru
1 lžička prášku do pečiva bez lepku
2 lžíce drceného lněného semínka
1 lžička sušeného droždí
1 1/2 lžičky xantanu
2 vejce
1/3 hrnku mléka
2 lžíce oleje, já jsem použila nativní slunečnicový
voda (vlažná) budeme přidávat postupně, pokud nebude stačit tekutina v psyliu, mléku a vejcích
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

Tak vypadaly bulky před vložením do trouby.
POSTUP přípravy na bezlepkové bulky:
Psylium si dáme do vody a počkáme, až se nám vytvoří gel. Trvá to asi minutu.
Smícháme suché přísady a dáme vše do kuchyňského robota.
Přidáme Psylium a ostatní tekuté přísady a zpracujeme těsto.
Těsto necháme na teplém místě vykynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Následně vytvarujeme z těsta koule a dáme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem.
Pečeme v předem předehřáté troubě na 190 °C asi 25 - 30 minut.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.

A takové obry jsem z trouby vytáhla:-)
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Přeji Vám úspěšné pečení!

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments