Zbyly mi vařené brambory a přemýšlela jsem, jestli upeču bramborový chleba nebo udělám bezlepkové bramborové noky. Noky pro dnešek vyhrály.
Chtěla jsem je mít žluté, tak jsem použila také kukuřičnou strouhanku. Jsou hotové velmi rychle a samozřejmě, že to není nic složitého. Udělala jsem je se zelím. Chtěla jsem koupit slaninu a přidat další rozměr chuti, ale co si nenapíšu, to nevím, takže jsem ji zapomněla koupit.
Klidně si přidejte slaninu nebo třeba šunku od kosti, pro vegany bude dobře fungovat také osmažené tofu či smažená cibulka. Pokud nemáte rádi kysané zelí, k nokům se hodí omáčky rajčatové nebo třeba špenát se smetanou.
Pokud hledáte potraviny bez lepku a výběrové BIO a Demeter kvalitě, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu.
Snadné, do 30 minut na stole
Bez lepku, bez laktózy a masa
SUROVINY na bezlepkové noky, 2 porce:
2 brambory uvařené předešlý den (počítám 1 bramboru na osobu, vynásobte dle potřeby)
1 hrnek bezlepkové mouky (použila jsem rýžovou celozrnnou a kukuřičnou strouhanku)
1 vejce
rostlinný olej - dle Vašeho výběru, já jsme použila slunečnicový
1 velká cibule
2 stroužky česneku
řapíkatý celer (2 řapíky)
1 lžička kmínu (drcený)
1 balení kysaného zelí, pokud máte domácí, tak použijte 1 hrnek
sůl, pepř
třtinový cukr nebo med (nemusí být)
svazek petržele nebo jiné bylinky, popř. semínka na posypání
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkové noky:
Očistíme si zeleninu. Cibuli, česnek a řapíkatý celer nakrájíme najemno.
Mezitím si necháme okapat zelí. Dáme tedy zelí do cedníku a necháme vykapat.
Na rozehřátou pánev si dáme olej a orestujeme cibuli, česnek a řapíkatý celer. Poté přidáme zelí, které prohřejeme. Osolíme a opepříme, přidáme kmín. Podle chuti můžeme přidat cukr nebo med, pokud je zelí příliš kyselé.
Zelí dáme stranou a mezitím si dáme vařit vodu na noky.
Brambory zbavíme slupky a nastrouháme.
Brambory smícháme s moukou, osolíme a nakonec zapracujeme vejce. Pracujeme rychle.
Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme asi na 1 cm široké noky, které následně zmáčkneme vidličkou.
Vaříme ve vroucí vodě do momentu, až nám noky vyplavou na povrch.
Scedíme a smícháme se zelím.
Servírujeme posypané bylinkami či semínky, pokud máme rádi můžeme přidat slaninu nebo opečenou šunku.
Na našem Instagramu najdete také krátké video, které Vás navede, jak na to.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments