top of page

Bezlepkové Bircher Müsli

Aktualizováno: 10. 12. 2023

Možná znáte příběh o Dr. Maximilianu Oskaru Bircherovi Bennerovi. Tak se jmenuje vynálezce, který před více než 100 lety zpopularizoval Bircher müsli. Tento švýcarský lékař se zajímal o zdravou výživu už nejen kvůli své profesi. Po celý život ho fascinovala také věda o výživě.


Na jedné túře v rodném Švýcarsku byla lékaři naservírována müsli směs, která byla velmi podobná Bircherovu müsli.

Jeho nadšení bylo tak velké, že v roce 1900 zdokonalil svou vlastní směs a vytvořil slavné Bircherovo müsli. Od té doby doktor Bircher Benner podával tuto zdravou snídani svým pacientům každý den jako zdravý dietní pokrm.


Mimo jiné doporučoval svým pacientům fyzickou aktivitu jako třeba práci na zahradě, procházky a samozřejmě vyváženou a zdravou stravu, která pozitivně ovlivňuje nejen naše tělo, ale také mysl.


Myslím, že není nic nového, že půlhodinová procházka funguje stejně dobře jako antidepresivum. No, minimálně se nad těmito objevy z před 100 lety můžeme zamyslet a třeba sami pochopíme, co je pro naše tělo dobré.


Původní recept jsem si lehce upravila do ještě zdravější verze, než od pana doktora:-).


A pokud hledáte kvalitní BIO bezlepkové potraviny, tak mrkněte k nám do eshop.celiakarna.cz.


  • Velmi snadné, příprava 15 minut a dále fermentace přes noc.

  • Bez lepku a masa.


Bezlepkové Bircher Müsli


SUROVINY na bezlepkové Bircher müsli:

  • 1/2 lžičky skořice

  • 1 lžíce chia semínek

  • šťáva z půlky citrónu

  • 1 lžíce medu

  • 1,5 hrnku mléka (kravské nebo rostlinné)

  • hrst rozinek

  • 1 jablko

  • 1 pomeranč

  • hrst slunečnicových semínek a další ořechy nebo semínka dle chuti


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!



Bezlepkové Bircher Müsli


POSTUP:

  • Bezlepkové vločky a chia semínka dáme do mísy, přilijeme mléko, promícháme, přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici, přes noc, fermentovat.

  • Druhý den si nastrouháme jablko, můžete stejně jako já si nechat kousek na ozdobu. Pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědlo.

  • Nakrájíme si pomeranč na kousky a opět necháme něco na ozdobu.

  • Fermentovanou směs promícháme s nastrouhaným jablkem, nakrájeným pomerančem, přidáme med, rozinky, skořici a část semínek či ořechů.

  • Rozdělíme do misek, ozdobíme dle fantazie a podáváme.



Bezlepkové Bircher Müsli


Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz



Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



108 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page