Už se pár dní chystám na sepsání tipů pro bezlepkáře, kteří se chystají vyrazit na Gardu nebo do Florencii. Ale znáte to, pořád je něco jiného na práci. Jinak se tomu říká prokastinace:-), o tom někdy příště. Nicméně moje inspirace Itálií je pro tento rok ryba v alobalu. Dali jsme si ji v jedná restauraci 2 x po sobě - nedalo se odolat!
Vlastně to není nic nového, setkala jsem se s podobným receptem, tedy vlastně daleko jednodušším, před lety na kuchařském kurzu, už ani nevím, kde to bylo.
Vtip spočívá v tom, že jemné rybí maso se v alobalu udusí ve své vlastní šťávě a zůstane perfektně šťavnaté. Dále pro ty, kteří dbají na zdravou výživu se jedná také o tip, při kterém není potřeba rybu smažit na tuku nebo ve fritéze. Já si od toho slibuji i zdravější jídlo.
A jelikož jsem rybu potřela pastou z konfinovaných rajčat a nějaká mi ještě zbyla, použila jsem zbylou zeleninu, rychle osmaženou na olivovém oleji a zmiňovanou pastu na těstoviny a mohu vřele doporučit všem kdo chtějí jíst rychle, zdravě a přesto bezlepkově.
Video recept naleznete zde:
Velmi snadné, příprava 15 minut, jen ta rajčata se budou asi hodinu dělat.
Bez lepku, vajec, laktózy
V případě, že hledáte prémiové bezlepkové potraviny většinou v BIO a Demeter kvalitě, nakoukněte do našeho eshop.celiakarna.cz
SUROVINY na bezlepkovou rajčatovou pastu (omáčku):
Rajčata zralá, podle velikosti pekáče a vašich možností, já jsem použila jeden větší hrnek
asi 1/2 hrnku olivového oleje měl by sahat tak do poloviny rajčat
1 česnek - rozkrojíme na půl, pokud budete dělat větší dávku, přidejte
sůl a pepř a můžete tam dát nějakou bylinku
SUROVINY na bezlepkovou rybu:
Ryba dle chuti, já jsme použila candáta, ale vyzkoušejte třeba mořského vlka
Sůl a pepř dle chuti
Zelenina, bramborová kaše, salát nebo bezlepkové pečivo k podávání
SUROVINY na bezlepkové těstoviny:
Těstoviny (bez lepku) dle chuti
Pokud Vám chybí bezlepkové těstoviny, koukněte do našeho eshopu. Máme jich více než 40 druhů. Nakoupit můžete zde ve 100 % bezlepkovém ráji!
POSTUP PŘÍPRAVY bezlepkové rajčatové pasty:
Do pekáče si dáme omytá rajčata na půlku překrojený česnek, osolíme, opepříme, zalijeme olivovým olejem a dáme do trouby rozehřáté na 150 °C.
Asi po hodině zkontrolujeme troubu. Pokud jsou rajčata měkká a česnek upečený, vyndáme z trouby (jak to vypadá se můžeme podívat na video zde)
Necháme vystydnout a následně směs rozmixujeme. Dáme do skleniček a můžeme dát do lednice nebo ihned zpracovat dle postupu níže.
POSTUP PŘÍPRAVY bezlepkové ryby v alobalu:
Připravíme si pevný alobal, dáme stranou.
Rybu očistíme (filet), osolíme a opepříme (zlehka), v rajčatové pastě je sůl i česnek.
Potřeme rajčatovou pastou, položíme na alobal a pevně uzavřeme, uděláme takový balíček.
Dáme na rozpálenou pánev nebo na gril. Ryba je velmi rychle hotová - pár minut. Alobal se nafoukne a pokud si nejsme jisti, zkontrolujeme otevřením. Ale pozor ať se neopaříte.
Hotovo, můžete podávat.
POSTUP PŘÍPRAVY bezlepkových těstovin:
Bezlepkové těstoviny uvaříme dle návodu.
Jakmile jsou hotové, smícháme scezené těstoviny s připravenou pastou, můžeme přihodit grilovanou zeleninu nebo třeba tepelně upravené kuřecí maso či krevety.
Promícháme (opatrně) a můžeme podávat. Posypeme sýrem nebo bylinkami dle libosti.
Jít bezlepkově nakupovat, můžete zde: eshop.celikarna.cz
Dobrou chuť!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments